Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörök sora
2021. december 13. írta: Kovács Gábor Maláta

Sörök sora

Az alábbi felsorolás teljesen önkényes válogatás. Sok tétel bekerült a rövid magyarázatokkal ellátott sörszótárba és sok minden kimaradt. Egyszer talán folytatom... Addig is, jó szórakozást!

aratási sör Németországban a Harz-hegység uradalmaiban főzött igen könnyű, középkori sör.

biere d'Anvers Antwerpen híres söre búza, árpa és zab levéből készült.

biere de Bruxelles El nem malátásított búzaléből és téli árpamalátából készített középkori belga sör.

biere de Gent A középkorban Gentban és Wetteretben készült barnás és sárga főzetei árpa-, búza-, és zabmalátából készültek.

biere de Liege A középkorban el nem malátásított búzából és árpamalátából főzték.

biere de Tirlemont  A középkorban búzalisztből, árpamalátából, búzából és zabból főzött sör.

böjti sör A XVI–XVIII. században Európa számos országában nagyböjt előtt házilag főzték (Németországban Fastenbier néven), városi rendeletek alapján. Erős, vastag, jól szállítható sör volt, nemcsak italként, hanem böjtöléskor étel helyett is fogyasztották

bóza Búzából, árpából, köleskásából, vagy ezek keverékéből főzött, mézzel, kancatejjel vagy tejsavval erjesztett savanykás sörtípus a középkorból. A magyarok is fogyasztották.

bráha Ősi, a tatárok által kölesből készített, közvetlenül lángon főzött, a bózához hasonló sör volt.

durre Az afrikai törzsek rizsből készített sörszerű itala

celia A középkori kolostorokban főzött erős sört árpából vagy búzából, néha a kettő keverékéből főzték.

cerevisia A gallok által főzött búzasör a római írók munkáiban. A leírások szerint kellemetlen, keserű, bakszagú, erős sör volt. A középkorban a kolostorokban is főztek ezzel a névvel, mindennapi fogyasztásra, a szerzetesek és zarándokok részére zabsört.

corma: A római történetírók munkáiban a gallok árpasöre, amely a Krisztus utáni évszázadban gall, kelta népi ital volt.

csang Tibeti sör, amit az indiai határ mentén, valamint a Himalája kisebb városaiban, ahol a lakosság tibeti elterjedt. A csang-ot Tibetben rizsből, kukoricából, zabból, búzából, kölesből vagy árpából készítik.

di-zythos Az ókori görögök által főzött dupla erős sör. Tulajdonképpen ez volt a világ első erős söre.

elderberry beer Erjesztett gyümölcslével kombinált angol sör a középkorban

felessör Egyszer felhasznált malátából, a szegényebbek számára főzött gyenge avagy vékony ser.

hoek-beer Az angol matrózok erősen cukrozott léből erjesztett, komlóval keserített árpaleve a XVIII. században.

kamosz 448-ban egy bizánci történetíró írja le az akkori Pannónia területén főzött, ilyen nevű sört, mint a barbárok italát.

karacsur Az ókori indogermán örmények erős árpasöre.

kas Babilóniában a kas szó jelentette a sört, és ókori táblákon gyakran fordul elő a kasninda szó, amely annyit tesz: sörkenyér.

kasiri A Dél-Amerikai Alföldön élő indián törzsek maniókából készített söre.

kétpennys Gyenge angol sör a XVII. században. Két pennybe került egy pint. Kedélyesen Ambre néven az Istenek ambróziás italának is nevezték ezt a közepesen erős, világos borostyánsárga italt.

keut  A XIV. században elször Vesztfáliában, késbb a dél-német területeken is elterjedt, zab- és árpamalátából, búzaliszt hozzáadásával készített vékony, édeskés, sörszerű ital volt. A XVII. században a mézsör váltotta fel.

manióka sör A jivarro indiánok söre a manióka sör. Minthogy a manióka nőneműnek számít, ezért csak a lányok és az asszonyok készíthetik.

naspu Ó-egyiptomi mézédes sör volt, valószínűleg datolya hozzáadásával készült.

sahti Speciális, finn házisör, árpa- és rozsmalátából, cukorból, valamint szalmából készült komló, és/vagy borókabogyó ízesítéssel. Elkészítése az asszonyok feladata volt, így éledt újjá az ősi szokás miszerint a sörfőzés a nők teendője. 

saison: A belga idénysörök elnevezése. Leginkább Vallóniában főzik, alacsony: alkoholtartalommal

sencilla Az elsőként főzött, rövid ideig érlelt lager sörök elnevezése Latin Amerikában

tesgünio A mexikói tarahuma indiánok söre, a kukoricasör egyik fajtája. Vidéktől függően darált kukoricával, mexikói fűszerekkel készítik. 

toeak Bali szigetén készített sörfajta, melyet a pálmafák erjesztett nedvéből főznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1716781610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása