Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A magyar kollaboráns
2018. szeptember 30. írta: Kovács Gábor Maláta

A magyar kollaboráns

magyar_kollaborans.jpg

A sörfőzés műhelytitkairól sokáig nem sok fogalma volt az átlagembernek. A sör is egy egyszerű termék volt, amit nagy gyárak állítottak elő, és boltban, vagy kocsmákban lehetett megvásárolni. A készítéséről sem sokat tudott a sörivók többsége. Igaz a sörök meglehetősen hasonlítottak egymásra, és a fogyasztó számára teljesen közömbös volt, hogy egy-egy sör receptje hogy születik – csak úgy, kipattan egy ember agyából, vagy hosszas kísérletezés, laboratóriumi vizsgálatok után, csoportmunkában születik.

Aztán valami megváltozott. A megszaporodó kis sörfőzdék és házi-sörfőzők, nem csak addig elképzelhetetlen mennyiségben, hanem elképesztő változatosságban kezdték ontani söreiket. Még fontosabb azonban, hogy náluk került reflektorfénybe a sörfőző személye is. Így ismertük meg Roth Zolit, Németh Antit, vagy a Vári nővéreket – Armandot és Ogrét – is.

Az egyik legérdekesebb újítás azonban az volt, hogy – a tulajdonképpen egymással konkuráló – sörfőzők időnként összeálltak és egy-egy sört kollaborációban főztek meg. Reczer Gábor azonban ezt a szép szokást is újra szintre emelte, és mostanában az összes sörét kollaborációban főzi.

Nálam, akinél eddig a kollaborációról mindig az ellenséggel való együttműködés ugrott be, új tartalmat kapott a kifejezés. Milyen szép is, ha nem frontvonalakban gondolkozunk, hanem rájövünk, hogy az opponálás megszüntetése, gyümölcsöző eredményt is hozhat.

Ha valakinek kellő rutinja van a sörfőzésben „fejben” is bármikor megfőz bármilyen sört. De mennyivel jobb, ezt valakivel együtt végiggondolni! Vakon sakkozni, pontosabban kisakkozni, hogy milyen arányok, milyen alapanyagok visznek legközelebb az elképzelt sörhöz. És, ha két-három magyar összehajol sört főzni, akkor abból nagy baj nem lehet.

Reczer Gabi tizenkét darabosra tervezett „kollab”sörsorozata túl van a felén. A mostani Kollab #7 egy White IPA, mely alapvetően két különféle sör – a komlókarakteres Amerikai IPA és a fűszeres belga búza, a Wit stílusainak „keveréke”. Külön izgalmas, hogy a White IPA eredetileg is „kollab” sörnek született – a Deschutes sörfőzde és a Boulevard Brewing sörfőzőinek közös ötletelése teremtett új IPA típust.

A Reczer Egyszeregy Kollab #7 – ihlető az egyszeregy éves Beercase – némi meglepetésre, akár visszafogottnak is nevezhető. Nem kap túlzott hangsúlyt sem az amerikai komló, sem a búzamaláta. Az egyszerűség a remek összhangnak, a fokról fokra kinyíló, újabb és újabb ízeknek köszönhető, holott csak inni könnyű, mint az egyszeregy. Egyébként, ha odafigyelünk, egy nagyon szép, összetett kortyképet fedezhetünk fel Egyszeregyünkben. Ismereteink bővítését a sörivók egyszeregye – „egy sör nem sör” – alapján több üveg felbontásával lehet minél jobban megfejteni. Mert ugye, az ismétlés a tudás anyja.

Olvasson tovább a Reczer sörről: ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1114273149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.