Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kémények füst nélkül
2020. április 15. írta: Kovács Gábor Maláta

Kémények füst nélkül

kamina.jpg

Az 1800-as évek közepére a sörfőzést is elérte az ipari forradalom. Ennek eredményeképpen az aprócska sörfőzdéket hatalmas sörgyárak váltották fel Ausztriában, Csehországban és Magyarországon. Ha ezeket az épületeket összevetjük, nagyon sok a hasonlóság. Az Osztrák-Magyar Monarchia ipari építészete igen figyelemreméltó alkotásokat hagyott az utókorra.

Azt ugye mindenki tudja, hogy a malátázás célja, hogy az árpát (vagy más gabonát) szabályozott körülmények között csíráztassák, hogy az így keletkező enzimek a gabonaszemekben levő keményítőt a sörfőzés folyamán erjeszthető cukorrá alakítsák. Első lépésben a gabonaszemeket beáztatják, majd meleg levegővel kiszárítják.

Régebben a malátázók messziről felismerhető épületek voltak, mivel a levegőztetést hatalmas kéményekkel biztosították. Ezeknek a különleges kéményeknek a tetejét – egy leginkább a középkori lovagok sisakjára emlékeztető – forgatható, nyitható-zárható fémszerkezet zárta le. Ezzel a szerkezettel – melyet szélkakas módjára állítottak szélirányba –, szabályozták a malátázó szellőztetését. Így aztán elmondható: ezek a kémények soha sem füstöltek!

Újabban a sörgyári malátázók feleslegessé váltak, néhány sörgyár rendelkezik már csak saját malátázóval. A sörfőzés legfontosabb alapanyagát néhány hatalmas malátagyár állítja elő a régitől meglehetősen eltérő technológiával.

Néhány a szép épületek és toronymagas kémények közül még megmaradt és irodaépületként, kulturális- vagy bevásárlóközpontként született újjá. Sok azonban áldozatául esett a modernizációnak, és egyre kevesebb sisakos kémény segít már messziről is megtalálni a sörgyárat.

kamin.jpgA braniki sörgyár gyönyörűen felújított épületegyüttese, ma már irodaházként funkcionál, de megmaradtak jellegzetes kéményei, Baloldalt a főzőházi füstös kémény, míg jobboldalt a jellegzetes malátázói szellőztető kémény látható.

benesov_1.jpg

A benesovi Ferdinand sörgyár kisebb sörfőzde Csehországban. Itt még működik a saját malátázó és a kémény továbbra is megbízhatóan működik. A malátát cseh és német sörgyárak vásárolják.

krusovice.jpg

Krusovicében már régóta nem működik malátázó, az egykori üzem helyiségeit irodává alakították át. Az egykori teljes vertikumra a ma már használaton kívüli kémények emlékeztetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr2514114921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása