Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörhab és tojáslikőr
2017. április 17. írta: Kovács Gábor Maláta

Sörhab és tojáslikőr

tojaslikor.jpg

A különféle ünnepek nekem a gyerekkoromban az alkohol által nyertek megkülönböztetést. Május elseje a sör habját, a karácsony a vörösbort, a húsvét a tojáslikőrt jelentette számomra. Ezek voltak azok a jeles napok, amikor a szülői szigor enyhült és még anyuka is jóváhagyólag bólintott, amikor nagyi nekem is egy kevéske alkoholos italt töltött a poharamba.

A húsvét és a locsolás rejtelmeibe a beavatást természetesen apám végezte. Húsvét hétfőn szépen felöltöztettek engem és mi „férfiak” elindultunk, hogy körbelocsoljuk az ismerősi kör nőtagjait. Gyermekként persze a locsolópénz volt a legérdekesebb: a gombfocira vagy legora, esetleg matchboxra váltható valuta.

Akkor még nem tudtam, hogy apám mitől lesz a körút végére annyira vidám és miért vesz nekem kunyerálás nélkül léggömböt és az Ilkovicsnál dupla adag fagylaltot. Aztán kilencéves koromban végre apám beleegyezőleg bólintott frissen meglocsolt kolléganője kérdésére, hogy engem is megkínálhat-e tojáslikőrrel.

Aznap a sok-sok locsolás, és apám lanyhuló figyelmének köszönhetően egyre többen kóstoltattak és ennek köszönhetően nincsenek a pontos emlékeim a hazaérkezésről, csak az a kellemes imbolygás és az összefutó képek maradtak meg belőle, és hogy estére a megszokott sonka-tojás-torma szentháromság helyett nagyanyám valamiféle gyógyító levessel próbált visszahozni a kusza képzetek világából.

A bérház – tanácsi lakásokkal persze – összes locsolható lakótársa ettől kezdve új értelmet nyert számomra és a húsvét valamiféle szemhunyással kísért jókedvű italozássá alakult. Valahogy azonban soha nem lett sok(k) a dologból és végre megértettem vagy talán csak megéreztem, hogy miért lesznek a „fölnőttek” mások, néhány pohár sör, bor és az akkoriban oly divatos konyak által.

A beavatás megtörtént és utána már a saját utamat jártam. Húsvétkor már nem jártam locsolni, csak az ünnep adta szabadsággal élve kóstolgattam az ilyenkor szabadon kínált mámort. Jóval később egy vidéki locsolókörút ébresztett rá a népi-urbánus ellentét kézzelfogható lényegére. Addig csak a megbízható tojáslikőr-vermut-édesbor Bermuda-háromszögében vesztem el olykor, de azon a húsvéton a nyers és brutális berúgással kellett szembesülnöm.

Mert falun ahány ház, annyi fajta alkohol. Albert bácsi házibora, Barna koma kisüstije, a nagynéni meggylikőrje, a sógor söre, a szomszéd kerítésszaggatója és természetesen a harmincharmadik helyen előkerülő tojáslikőr. Én persze mindig elfogadtam, amivel kínáltak. Nem volt könnyű, de ezt is túléltem.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr921891515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sztárom az italom 2017.04.24. 21:18:53

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó lenyűgöző, benne adok-kapok, tekintet nélkül nemre, korra, kivagyiságra, s pont ez benne a legszebb ,mert ritka tilalom az italom, nem válogat. Hétszentség'17/16 2017. 04. 17. Eg...

Trackback: Sztárom az italom 2017.04.24. 21:13:18

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó lenyűgöző, benne adok-kapok, tekintet nélkül nemre, korra, kivagyiságra, s pont ez benne a legszebb ,mert ritka tilalom az italom, nem válogat. Hétszentség'17/16 2017. 04. 17. Eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumifiu 2017.04.17. 23:15:16

Aztán egy idő után úgy döntött a baráti társaság, hogy Húsvétra tojáslikőr készítő versenyt rendezünk. Ki ki a maga receptje szerint készíti el az ünnep karmikus italát és egy fergeteges hétfői locsolkodás alkalmával összemérjük az italokat. Persze az egészből nem lett semmi , mert bár elkészültek a mixek, de mire a bemutatóra került volna sora a versenyzők egy része kiütötte magát , vagy a tojáslikőrök fogytak el időnek előtte. Minden esetre még halványan emlékszem az én italkölteményemre ami kubai fehér rumból,cukorral kikevert tojás sárgájából és tejszínből állt. Az arányokat ki ki a maga ízlésének megfelelően alakítsa. Akkor és azóta is úgy gondolom a nemes versenyt én nyertem meg. Ha elkészítitek, magatok is meggyőződhettek róla.