Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az American Pale Ale
2017. január 04. írta: Kovács Gábor Maláta

Az American Pale Ale

apa.jpg

Ha sörforradalom, akkor IPA! – vágják rá sokan a kérdésre, melyik az igaz craft. Pedig valójában ez sokkal inkább igaz az american pale ale-ra azaz az APA-ra.

Míg Angliában az 1960-as években a CAMRA – Campaign for Real Ale (Mozgalom az igazi ale-ért) – azért alakult, hogy megvédje a tradicionális ale-főzdéket a bezárástól, a láger sörök intenzív piacfoglalásától, addig az amerikai sörivók azért harcoltak, hogy végre hazai főzésű, igazán jó sört ihassanak.

Az amerikai házi sörfőzők mozgalma ezért is fordult különös érdeklődéssel az ale-élesztő, a kétsoros árpa és az amerikai komlók – kezdetben elsősorban a Cascade – felé. Ha a későbbiek az erősebben komlózott IPA felé billentették is a mérleg nyelvét, az amerikai sörforradalom első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett.

A hat százalékos alkoholtartalmú „prototípust” 1975-ben főzte ki az Anchor Brewing Company tulajdonosa, Fritz Maytag. A palackos erjedést is kihasználó termékből hetente alig 1000 liter készült. Az american pale ale elterjedésére és népszerűségére 1981 tavaszáig kellett várni, ekkor került piacra a Sierra Nevada Brewing Company Sierra Nevada Pale Ale söre. Ez már jóval nagyobb mennyiségben készült és így az amerikai komlók végérvényesen bevonultak a sörforradalom történetébe. Sőt! Ezek használata hozta lendületbe a régóta várt változást az európai sörpiacon is,!

Az american pale ale-re karakteres komlóíz jellemző, a hideg komlózásnak köszönhetően kellemes füves jegyeket is megfigyelhetünk. Bár legtöbbször a komló adja a sör jellegzetes – gyakran citrusos – karakterét, azt mindig „kordában tartja" a változó intenzitású malátásság. Ami APA-t az IPA-tól leginkább megkülönbözteti az a közepesen száraz utóíz, mely kevésbé intenzív, mint az IPA-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr3312095941

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.17. 17:14:06

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2017.01.04. 20:48:03

Jahhj jó sokáig ilyen proli sörivó voltam... na jó igazából most is mivel nincs pénzem jobbakra
viszont tavaly nyáron volt szerencsém külföldön néhány kézműves sörhöz és iszonyatosan finomak voltak
most már ha tehetném csak ilyeneket innék :\

opitzer 2017.01.07. 17:14:57

Mikor kint voltam Amerikában, ez volt az egyik kedvencem, meg a Goose-nak van egy IPA-ja ami szintén nagyon finom

ecch 2019.01.02. 14:10:57

Én a Nevadát ittam kinn most télen, Floridában. Több félét kostóltam, ez lett a kedvenc. De akkor nem tudtam hova tegyem, középszerű sör-e vagy valami úttörő.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.07.30. 08:48:20

Jó meglátás, ráadásul 72-ben, a Cascade nagyipari termelésének indulása után még sokszor csak normál sörökbe, vagy normál mennyiségben használták. Michael Jackson azt írja, hogy a Liberty Ale bár APA-nak volt aposztrofálva, az IBU-ja alapján inkább IPA. A Sierra Nevada mellett még ott van egy másik úttörő egy skót származású kanadai, Bert Grant is - www.beeretseq.com/early-craft-ipa-and-bert-grant/