Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ásó és nagyharang
2019. április 04. írta: Árpa Jankó

Ásó és nagyharang

Írásunk apropója, hogy a Borsodi Sörgyár megkezdte a müncheni Franziskaner szűretlen világos és barna búzasöreinek a forgalmazását. A búzasörökről ITT olvashat bővebben.

franziskaner.jpgA Spaten – jelentése: ásó – nevet 1397 óta ismerhetjük. Adó és telekkönyvek bizonyítják a sörfőzde létezését. Érdekes hogy az 1622 óta ismert elnevezés nem a maláta forgatására is használt, a címerben mai napig szereplő szerszámról, hanem akkor volt tulajdonosáról Spaeth-ről kapta. Rövid ideig emlegetik az üzemet Spatt és Spad néven is – de végül a Spaten maradt meg.

A Spaten az 1800-as évek elején a város legszegényebb serfőzdéjének számított.Ekkoriban új tulajdonos vette kezébe a gyár irányítását: Gabriel Sedlmayer – a királyi Hofbräu egykori sörfőzőmestere. 1839-ben bekövetkezett haláláig a technikai újdonságok bevezetésével és következetes alkalmazásával és továbbfejlesztésével legjobb és legsikeresebb serfőzdéi közé emelte a Spatent.

Gyerekei végiglátogatták a hazai serfőzdéket és tanulmányozták az akkor leghaladóbb angol technológiát. Az öreg Sedlmayer halála után kisebbik fia Gabriel nemcsak Bajorország élenjáró sörévé tette a Spatent, de a sör és az alkalmazott technológia a határokon túl – a Monarchiában, Szászországban és Poroszországban is – követőkre talált.

A másik Sedlmayer fiú Josef – miután Gabreiel kivásárolta részét a Spatenben – megvette a „Leistbräu”, majd később a „Zum Franziskaner” serfőzdét. Ez utóbbi érdekessége, hogy nem „ájtatos korhelyek” főzték itt a sört, az elvezés eredete, hogy a sörfőzde a ferencesek temploma szomszédságában működött. Josef leghíresebb sörével a „Franziskaner Urmärzen”-nel az 1872-es Oktoberfesten mutatkozott be. Ez a borostyánszínű 13,5% szárazanyagtartalmú sör a „Weis´n Bier” etalonja.

Gabriel ezen közben forradalmasította a sörgyártást: elsőként hűtötte a sörcefrét és a friss sört jéggel, elősegítve ezzel az alsóerjedésű sörök piaci áttörését. Legnagyobb győzelme: 1873-ban az ő gyárában kezdte meg próbaüzemelését Karl Linde hűtőgépe és ő főzte az első „Münchener Hell” tipusú sört is. Ezzel tizenegy nappal sikerült megelőznie nagy vetélytársát a Thomas serfőzdét. Négy évvvel az első világháború után a Gabriel Sedlmayer Brauerei zum Spaten és a Josef Sedlmyaer Brauerei zum Franzikanerkeller egyesült és létrejött a modern Spaten.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr515139035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása