Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

In memoriam Bohumil Hrabal
2024. február 03. írta: Árpa Jankó

In memoriam Bohumil Hrabal

hrabal.jpg

Ma huszonhétéve, hogy  itt hagyott bennünket Bohumil Hrabal. Az író már 1975-ben A meg nem különböztetett figyelem notesze című írásban feltette magának a kérdést: Mi a halál? És így válaszolt saját kérdésre:

„Az ember a palack nyakán keresztül öblögeti magát valahová máshová, más, és talán még nagyobb csodák és kalandok közé...

 Tomás Mazal írja: A Notesz tulajdonképpen Hrabal ritmizált töprengésgyűjteménye az események apró történéseivel átszőtt életről, melyben a hatvanegy éves Hrabal már megfogalmazza a halállal kapcsolatos kérdéseit, de egyelőre költői felszabadultsággal, és könnyedén elmélkedik és beszél róla. Még nem tartja közvetlen, rideg fenyegetésnek...”

 „A halál fehér táblára fehér krétával írt levél, a halál elakadt írógép, automata, amely összevissza selejtet gyárt, láthatatlan, ujjatlan, fenyegető kéz, a halál gyorsvonat zuhanása a feneketlen mélységbe, a felrobbant repülőből kiszóródó sok-sok apró figura... A természetellenes halál úgy lebeg felettem, mint egy tengeri teknőc a tengeri sas karmai között... Még ma este Ábrahámmal fogsz lakmározni. De a jóisten a tudója, hogy inkább nem kajolnék.


A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr95060261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása