2016. aug 26.

A címkétől a sörnyitóig

írta: Árpa Jankó
A címkétől a sörnyitóig

gyujt.jpg

A gyűjtögetés ősidők óta az ember sajátja. A hagyományos gyűjtögetés a lét fenntartását szolgálta. Ezt újították fel az kukázók. Ám idővel az ő társadalmuk is tagozódott, ennek köszönhetően nem minden kukázó egyforma: egyesek már másoknak is gyűjtögetnek.

Van azonban a gyűjtögetésnek egy másik, kifejezetten kulturált formája. Ezt hobbinak nevezik. A lényege, hogy bizonyos tárgyakból nagyobb mennyiséget gyűjtsünk össze és valamiféle rendszer szerint csoportosítsuk a tárgyakat. Ha ez üzleti befektetésnek is megteszi, akkor műgyűjtésnek nevezzük. A magyar nyelv árnyaltan fejezi ki, hogy ebben az esetben nem igazi gyűjtögetésről, hanem üzleti befektetésről, azaz mű gyűjtésről van szó.

Az igazi, a szenvedélyes ...

Tovább Szólj hozzá

sörcikkgyűjtő collectorism

2016. aug 23.

Kraft, így, magyarosan

írta: Kovács András Nemrokon
Kraft, így, magyarosan

– megkezdődött a II., avagy Fogyasztóbarát Hazai Sörforradalom

kraft.jpgA 2016.augusztus 19-20.-án a pesti Maglódi út 47.-ben zajlott események a honi kisüzemi, kézműves, és egyéb módokon a gyáritól megkülönböztetett sörkészítési kalendáriumban piros betűs ünnep lett.

Annak idején, két és fél éve – micsoda történelmi távlat! – azt is csodának tartottuk, hogy a   készülő félben lévő Monyo Brewing a Fővárosi Serfőző egykor patinás épülete szomszédságába költözött,s lám, a kishitűségnek fityiszt mutatva hirtelen négyre nőtt az egyazon telken jól megférő serneveldék száma (ami az évszázados status quo helyreállítása, hiszen 1916-ban szintén négy cég működött a térségben). Természetesen nem lehet a véletlen műve, hogy a szomszédok készítményei azonos zsánerűek: mindüknek ...

Tovább Szólj hozzá

kraft sörfesztivál sörforradalom kézműves sör

2016. aug 23.

Megkóstoltuk a Kraftot

írta: Gombkötő György
Megkóstoltuk a Kraftot

Hogy egy prostit kurvának, ribancnak vagy örömlánynak hívnak, édes mindegy. Ha tisztességes, ad magára és a munkáját odaadással végzi, biztos lehet a sikerben. Nincs ez másképp a sörfőzésnél sem. Ezt csak azért tartom fontosnak megemlíteni, mert az elcsépelt kézműves kategóriát, most úgy tűnik felváltja a kraft.   Lásd itt .  

Kaptunk szakmai meghívót a megnyitóra, ami jól esett, úgyhogy jó hangulatban, felfokozott izgalmi állapotban zizzentünk oda. Dél körül indítottunk, a MONYO-t, a Hedont és a Horizontot a magam részéről kihagytam, mert ismerem a söreiket és többé-kevésbé jó véleménnyel vagyok róluk. 

Az ámokfutást a Kentucky Ale standjánál kezdtük egy Finn pils-szel, szigorúan két decivel, mivel ...

Tovább Szólj hozzá

kraft beers and books

2016. aug 22.

V4 Sörfesztivál

írta: Árpa Jankó
V4 Sörfesztivál

plaza.jpgSzeptember első hétvégéjén új sörfesztivál-helyszín mutatkozik be. Az Aréna Plaza hatalmas teraszán a Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – sörei közül kóstolhatunk meg majd több tucatnyit.

Az magától értetődő, hogy a magyar sörök többsége ismert a fogyasztók előtt, ahogy a csehekkel is gyakran találkozunk a különféle sörfesztiválokon. Szlovákia sörei közül a rozsnyói Kaltenecker, a besztercebányai Urpiner sokak számára ismerős, de a kassai Cassa Brewery és a nagyszombati Reštauračný pivovar Sessler sörei azonban itt fognak bemutatkozni a nagyközönségnek. A kézműves sörfőzdék száma Szlovákiában is az évtizedben ugrott meg és tette változatossá a palettát.

A lengyel ...

Tovább Szólj hozzá

sörfesztivál

2016. aug 20.

Gösser 1982

írta: Árpa Jankó
Gösser 1982

A bejegyzés arra keresi a választ, hogy ez az egyébként teljesen középszerű sör, hogy válhatott egykor a magyar fogyasztók kedvencévé. Az évszám 1982 – azaz 34 évvel ezelőtt. Nem volt még világútlevél, honfitársaink csak három évente kapták meg kiutazáshoz az akkor már száz dolláros valutakeretüket és azt sem mindenki. Az állami exportban a fogyasztási cikkek túlnyomó része a KGST országokból érkezett, így aztán minden, ami a vasfüggönyön túlról származott kincsnek számított és aranyáron cserélt gazdát a farmernadrágtól, a táskamagnóig bármi.

Sört felesleges is lett volna nyugatról importálni, hiszen a fogyasztók ekkor már minden mennyiségben hozzájuthattak kedvenc világosaikhoz. Balatoni, Borsodi, Kőbányai, ...

Tovább Szólj hozzá

marketing egykor

2016. aug 18.

Sínen vagyunk?

írta: Gombkötő György
Sínen vagyunk?

fut1.jpg

Nos, itt van a Fűtőház Sörfőzde Rétságról három sörrel, de jön még kettő, ha minden igaz és miért ne lenne az? Sör és vasút találkozása = FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE”, árulja el a háromrét kihajtható szórólap. Igen, igen, de azért ez legalább akkora fogalomzavar, hogy óhatatlanul is egy F. T. Marinetti sor jut az eszembe, miszerint: „Csengés borjúk puskák ágyúk lövedék atmoszféra = ólom + láva + 300 bűz + 50 illat.”

Az oldal alján az olvasható kissé szerénytelenül, hogy: „MINŐSÉG - KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL”

Ha valaki nem tudná (gondolom, ők vannak többségben), a sörfőző mester apukája mozdonyvezető volt, így, már gyerekkorában megfogta a vasút és (minőségi) sörivó létére összehozta ezt a kettőt. József ...

Tovább Szólj hozzá

kézműves sör beers and books

2016. aug 13.

A Hedon főzde remekei

írta: Gombkötő György
A Hedon főzde remekei

A jó gazda szeme hizlalja a jószágot! Így aztán a Beers & Books gazdája rendszeresen ellenőrzi "jószágait" azaz a boltban árusított söröket és erről rendszertelenül jegyzeteket készít, amelyeket időnként megoszt a SERTEPERTE olvasóival. Az első jegyzet a fiatalos Hedon sörfőzde itt kapható söreiről készült.

kert.jpg

Hedon Balatonvilágosi 
A kitöltésnél már rögtön megvan a "sörélmény". Mire gondolok, kérdezhetitek, joggal. Egy, kb. 45 fokos szögben kitöltve, a korsóban szépen felhabzik (ezt lehet irányítani). A habját tartja, nem esik össze pár másodperc alatt, de nem is habzik túl. Ízlelésnél elsőként egy édesebb láger íz ugrik be, ám ahogy lefolyik a garaton, az utóíz egy kifinomult pilsre utal. A színe szép aranysárga, ...

Tovább Szólj hozzá

sörkóstoló beers and books

2016. aug 11.

Kőbányai kraft-quartett

írta: Árpa Jankó
Kőbányai kraft-quartett

beers.jpg

Ültünk a Beers&Books -ban, a tulaj meg én, és a MONYO söreit kóstoltuk. Nehéz, felelősségteljes munka dönteni arról, hogy egy üzletbe milyen sörök kerüljenek a polcra – mi ezt magunkra vállaltuk. Komolytalan sörkóstolók vagyunk, abból a fajtából, akik nem a BJCP minősítő lappal, hanem csak úgy, száraz torokkal ülnek neki és még az előírt kóstolási sorrendet sem tartják be. Csak iszunk, bólogatunk, vagy csóváljuk a fejünket. Többnyire persze bólogatunk.

A Monyó Brewing Co. igazi újhullámos sörfőzde. Pein Ádám, Németh Antal és Elek Zoltán triója még nincs két éve, hogy ebben a formában elkezdte a sörfőzést. Legelőször három sörrel mutatkoztak be, egy american pale ale-lel, egy imperial american brown ale-lel és egy ...

Tovább Szólj hozzá

MONYO Főzdepark beers and books