Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A lengyel sör sikertörténete
2018. július 05. írta: Kovács Gábor Maláta

A lengyel sör sikertörténete

lengyelremek.jpgHa valahol, akkor Lengyelországban az elmúlt évtizedben valóban elképesztő sörforradalom zajlott. Néhányan talán még emlékeznek a nyolcvanas évekre, amikor a szó szoros értelmében a vodka tartotta a lelket a lengyelekben, mert az élelmiszerboltok ásítoztak az ürességtől és szinte minden csak „jegyre” volt kapható.

Persze a lengyeleknek, akárcsak a testvéri szocialista országok polgárainak az áruhiány, a sorbaállás, a jegybeszerzés, a valutázás nem számított újdonságnak. Az illegális piacnak köszönhetően azonban a lengyelek valahogyan csak beszereztek mindent, és az alkoholfogyasztás sem csökkent a kellő mértékben. Vodka járt mindenkinek – jegyre, havonta fél liter. Nem csak nyomdászok kerestek akkoriban jól, akik gondoskodtak róla, hogy bőven legyen vodkajegy a penzumon felül is, hanem a nagymamák és az eladósorban levő lányok is, akik eladták vodkajegyeiket.

Érdekesség, hogy bár annak idején Lengyelországban sört is alig lehetett kapni, miközben náluk itthon a csehszlovák és az NDK sörök mellett a zywieci és az okocimi lengyel „táncos” sörök is szélesítették a választékot. De legalább ennyire furcsaság, hogy 1992-ben mintegy hetven sörgyár működött a harminchatmilliós Lengyelországban és mindössze tizennégy millió hektolitert sört főztek. Az egy főre számított éves sörfogyasztás sem érte el a negyven litert. Ezzel a lengyelek nagyjából a görögökkel, az olaszokkal és a spanyolokkal együtt a sörivási statisztikák végén kullogtak. Csak az összehasonlítás kedvéért akkoriban a magyarok torkán évente fejenként kilencven liter sör folyt le.

A rendszerváltozás után Lengyelországban is megkezdődött a sörfőzdék privatizálása. Hiába igyekeztek meggátolni, hogy a lengyel söripar külföldi tulajdonosok kezébe kerüljön, idővel a számottevő sörgyárak a nagy multinacionális cégek kezébe kerültek. Nyilvánvaló volt a multik érdeklődése, hiszen az egykori szocialista országok közül a legnépesebb Lengyelországban hatalmas tartalékok voltak a sörpiac felfuttatására, és 1999-re a Carlsberg, a Heineken és a SAB is jelentős bevásárlásokat hajtott végre.

Az első kisüzemi sörfőzde a wrocławi Spíz már 1995-ben megkezdte működését, de az igazi fellendülés az utóbbi tíz évben következett be. 2010-óta sorra nyíltak a kisebb főzdék, és számuk 2018-ra megközelítette a százhatvanat, miközben ötven nagyobb sörgyár is ontja a söröket. A minőség is elég sokféle, hiszen több nemzetközi áruházlánc is Lengyelországban főzeti a „saját márkás” termékeit, ugyanakkor a nagy sörgyárak is főznek nagyon jó minőségű söröket.

A fejlődés elképesztően dinamikus, hiszen míg 2010-ben még csak százhárom sörfőzdében főztek sört, 2017-re ez a szám kétszáztízre emelkedett. A fentebb már említett 1992-es tizennégy millió hektoliteres termelés megháromszorozódott és Lengyelország – Oroszország és Németország mögött – Európa harmadik legnagyobb sörgyártója lett. És ami elsőre hallásra még hihetetlenebb: az egy főre számított fogyasztásban a lengyelek már megelőzték a németeket és az osztrákokat is, és kilencvenkilenc literrel a csehek után a legnagyobb sörfogyasztóknak számítanak.

Ez természetesen elsősorban a nagyüzemeknek köszönhető. Így aztán érthető, hogy a választék, többségét a hazaihoz hasonló egyszerű lágerek uralják, ám a lengyelek szerencséjére mindig is kapható volt egy különleges sörtípus: a balti porter. A napóleoni háborúkig a Baltikumot az angolok látták el porter sörrel, de amikor a napóleoni háborúk alatt blokád alá kerültek a balti kikötők, a lengyelek, észtek, lettek és litvánok nekiláttak maguk is a balti porter főzésének, és a sörtípus a mai napig népszerű Lengyelországban. A számottevő különbség az eredeti és a balti porter között, hogy míg előbbi felső, utóbbi alsó erjesztésű és jellemzően jóval erősebbre – 5,5-9,5 alkoholszázalékosra – főzik, mint az eredetit. Illatában, ízében gazdag malátás édesség jellemzi, és a komló kevésbé hangsúlyos.

A másik sörtípus, amit a lengyelek magukénak vallanak, az a grodziskie, egy mindössze 3 százalék körüli alkoholtartalommal szerénykedő régi lengyel füstölt sör. Természetesen ez is ismét divatba jött a kisüzemek számának növekedésével, amellyel párhuzamosan a választék is bővült.

A „kézműves sörforradalom” Lengyelországban mindössze hét-nyolc éves, de elmondható, hogy mára már kilépett a gyerekbetegségeiből, és a minőségi sörök piacán a „kraft” komoly szereplővé lépett elő. A sörfőzdék száma rohamosan nő és nem kevesen vannak az ún. gerillafőzők, akik receptjeiket bérben főzetik le. A becslések szerint a kisüzemekben háromszázötven márkát gyártanak, a különféle sörök száma ennek többszöröse. Azt talán mondanunk sem kell, hogy itt is az IPA az első számú favorit, de nincs olyan sörtípus, ami ne jelenne meg a választékban. Az új lengyel fajták között vannak bizonyos motívumok. Igen népszerűek a füstízű, a búza, a rozs és a – nem tévedés – sós sörök is.

A varsói Jabeerwocky egyike annak az ötven sok csapos sörözőknek, ahol kizárólag a kézműves söröket kínálnak. Itt tizennyolc csapon folynak a különleges sörök. Természetesen a kisüzemek rendeznek sörfesztiválokat is, ahol rendszeresen harminc-negyven főzde mutatkozik be söreivel. Olykor itthon is találkozni lengyel kézműves sörökkel, az igazi sörínyencek számára már ismerősen cseng az Artezan, a Doktor Brew, a Kormoran, a Szpunt, a Pinta, a Brokreacja neve –, hogy csak néhányat említsünk a kisüzemek közül.

Ha a lengyelek megőrzik ezt a dinamikus fejlődést, könnyen meglehet, hogy a sörturisták számára Krakkó, Varsó vagy Wrocław rövidesen éppoly fontos célállomás lesz, mint annak idején, mikor az ottani jazz koncertekért szálltunk vonatra, és „habzó cseh sört” ittunk az étkezőkocsiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1914095725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gdansk 2018.07.14. 17:35:19

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 46., Látogatás: 2017. szeptember 26. 20:30-22:15. A Gdansk is kicsit olyan, mint a lengyelországi kocsmalátogatások, belekóstoltam, tetszett, de mégis misztikum maradt a végén. Telefon: +36 20 988 1873Faceboo...

Trackback: A Nagy Balti Porter poszt 2018.07.05. 20:16:58

Emlegettem már a balti portert. Meg azt is, hogy jó pár palackkal hoztam Lengyelországból. Na, hát akkor sörbírálati gyakorlásként most szépen mindegyiket kiértékelem. Ez persze megint kevéssé praktikus posztjaim egyike lesz, merthogy balti porterhez ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.