Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A márciusi sör
2018. január 04. írta: Kovács Gábor Maláta

A márciusi sör

marzen.jpgA Märzenbiert Gabriel Sedlmayr fejlesztette ki, aki ezzel az Anton Dreher féle bécsi stílusához hasonló sörtípust honosított meg Münchenben. A Märzen egy finom, tiszta és malátás karakterekben gazdag sörtípus, melynek malátásságát lágynak, összetettnek és elegánsnak jellemezhetjük, de soha nem túl édeskésnek. Jellemzően háromféle malátát használnak főzéséhez: a bécsi maláta adja a határozott alapot, amit müncheni és pilseni malátával tesznek még karakteresebbé.

Leginkább Bajorországban és Ausztriában terjedt el.

A két országban azonban a huszadik század eleje óta nem ugyanazt értik a Märzenbier kifejezés alatt. A bajorok a Sedlmayr receptje alapján  az átlagosnál erősebbre főzött – jellemzően 13,5 Balling-fokos, hat százalék körüli alkoholtartalmú – sört nevezik Märzennek. Az Oktoberfestbier is egy a Märzenek közül, melyet manapság is a régi módszerrel tavasszal főznek és több hónapig ászokolnak.

Az osztrákok Märzenje ennél kevébé karakteres és alkoholtartalma is alacsonyabb, inkább a dortmundi exportra hajaz. 

A Märzenbier jelentése márciusi sör. A történelmi Märzen elnevezése azokra az időkre emlékeztet, amikor egy 1533-as bajor rendelet értelmében György nap (április 24.) és Mihály nap (szeptember 29.) között tilos volt a sör főzése. Ezért annak érdekében, hogy ne kelljen a sört nélkülözniük, márciusban különlegesen erős, tartós sört készítettek. Ezt úgy sikerült elérni, hogy növelték a sörcefre sűrűségét és alkoholtartalmát. Az elsődleges erjedés lezajlása után, a hordóba fejtett sört pincékben, jégtömbökön tárolták. Ennek köszönhetően a sör jóval tovább megőrizte minőségét és szerencsés esetben még szeptemberben is iddogálhatták belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr3213712148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács G. Maláta 2018.03.09. 09:56:55

Kétségtelen, hogy egy aprócska Leiter Jakab került a gépezetbe, de már kijavítottuk a kifogásolt dátumot. Köszönjük, hogy figyelmesen olvasod cikkeinket!
süti beállítások módosítása