Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sört inni víz alatt
2017. december 15. írta: Árpa Jankó

Sört inni víz alatt

vizalatt.jpg

„Gyere le egy sörre!!!" – invitálták a búvársport szerelmesei a nézőket az Újhegyi uszodába, az országos víz alatti Guinness sörivó versenyre. A különleges erőpróbát Brankovics István nyerte, aki egy levegővétellel közel három üveg, egész pontosan 0,87 liter Guinness sört fogyasztott el a víz alatt. Kimagasló teljesítményével a sportember valószínűleg új kategóriát teremtve „itta be magát" a magyar búvársport történetébe és a Guinness Rekordok könyvébe.

Az országos víz alatti Guinness sörivó verseny élmezőnyének akár víz alatti sörözőt is berendezhetett volna a Guinnesst forgalmazó Dreher Sörgyárak Rt. A közel három üveg 0,33 Guinness sört elfogyasztó Brankovicsot Zajzon Norbert 0,59 literrel, őt pedig Pokorni Péter 0,52 literes teljesítménnyel követte a ranglista élén. A rendhagyó verseny női mezőnyében Jobbágy Réka hódította el a győzelmet és a Guinness söröskupát 0,27 liter sör felhörpintésével.

A verseny egyúttal Guinness rekordkísérlet is volt. A szabályosan bejelentett csúcsbeállítás „tisztaságát" két bíró is felügyelte, s a kísérletet víz alatti felvételeken is rögzítették. Mivel víz alatti sörivásban nem jegyez rekordot az eddig 100 millió példányban napvilágot látott kiadvány, a magyar bajnok minden bizonnyal új kategóriában szerepelhet majd a Guinness Rekordok könyvében.

Az országos víz alatti sörivó verseny 6 éves múltra tekint vissza Magyarországon. Ehhez hasonló versenyt a világ más részén nem rendeznek. A búvárok gyakran találják meg tavakban merüléseik során egy-egy sporthorgász vagy gondatlan fürdőző vízben hűtött, de nem megfelelően rögzített sörét. A gazdátlan italok felszínre hozatalával nem sokat bajlódnak e különleges sport szerelmesei: a vízfelszín alatt fogyasztják el az aranysárga nedűt, holott még a legjobb sört is nehéz a víz alatt meginni. Itt ugyanis nem tudunk a palackba levegőt engedni, és így szabályozni a szánkba kerülő sör-mennyiséget.

A palackba először levegőt kell fújni, majd erős szívómozdulattal kihörpinteni abból. A ritka alkalmak szülte víz alatti sörivás az idők során vetélkedés tárgyává vált. A versenyek kezdetén az elsőséget az szerezte meg, aki egy üveg sört kevesebb levegővétellel fogyasztott el. E fiatal sportág „versenytechnikája" azonban dinamikusan és töretlenül fejlődött napjainkig, így ma már az az első, aki egy levegővétellel több üveg sört „gördít le”

A rendhagyó erőpróbán összesen 28 férfi és 4 női versenyző tapasztalhatta meg a Guinness sör kellemes, krémszerű ízét. Sok nézőt is vonzott az immár hatodszor megrendezett különleges sörivó verseny, bár a víz alatti sörözéssel csak a „legképzettebb" búvárok próbálkoztak. Akinek azonban ezek után támad kedve „lejönni egy sörre", sok szeretettel várják a szervezők a jövő évi versenyen.

(Az írás a MALÁTA Sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat 2000/1. számában jelent meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr5213516275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása