Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vétek György: A csapolás varázsa
2017. december 04. írta: Árpa Jankó

Vétek György: A csapolás varázsa

 csapolas_varazsa.jpg

A briteknél nem úgy van ám, mint nálunk vagy a kontinens többi részén, hogy a sör megérkezik a kocsmába és azonnal lehet csapolni. A tradicionális brit ale ekkor ugyanis még nincs kész. Az évszázados procedúra szerint ugyanis az erjedés befejező, végső szakasza a hordóban történik. Ennek megfelelően nagy szakértelmet és ügyességet kíván kezelése, ugyanis attól függően, hogy mikor éri el megfelelő érettségi fokát, tizenkét, de akár negyvennyolc órán át várakoztatni kell, mivel csak ezután válik ihatóvá.

Az általános gyakorlat szerint a hordókat legörgetik egy hűs pincébe, esetleg – ez inkább régi, vidéki kocsmákra jellemző – a bárpult mögött, ne adj isten magán a pulton helyezik el. Attól függetlenül, hogy hol tartják a hordót, annak állandó hőmérsékleten tartására gondosan ügyelnek. Pártatlan és független szakértők szerint az ale ideális hőfoka 14 Celsius-fok. Ha a sör ennél melegebb, íze „ragadós”, avas, míg a túlhűtés elfedi a finom ízkomponenseket. A fémből vagy fából(!) készült hordó leginkább a mi boroshordóinkhoz hasonlít, ugyanis két lyuk van rajta: az egyik – a hordó fedelén (vagy alján, attól függ, honnan nézzük) – a csap, illetve a csaphoz vezető cső számára, a másik pedig egy „lélegeztető” nyílás a hordó palástján. Ebből következik, hogy a hordót fektetve tárolják egy ászokfához hasonló szerkezeten.

Ez a helyzet praktikusan azt eredményezi, hogy a szekunder erjedés során élesztőből, komlóból keletkező üledék, a seprő a hordónak a „kihasasodó” részében rakódik le, és nemigen kerül a vendégek poharába. A lélegeztető szelep az első pár órában még kiereszti a keletkező széndioxidot. Majd az erjedés „lecsengő szakaszának kezdetén azt elzárva biztosítják a sör természetes széndioxid-tartalmát, ami nélkül annak íze „lapos”, élvezhetetlen lenne.

Az idő előrehaladtával a vérbeli kocsmáros egyre izgatottabban és gyakrabban közelíti meg a hordót és vesz mintákat. Amikor úgy ítéli meg, hogy az élesztő leülepedett, és a sör fogyasztásra alkalmas, kezdődhet a csapolás.

Nem akármilyen módon ám! Ugyanis a britek szent meggyőződése szerint a széndioxidos palacknak egy magára valamit is adó pubban semmi keresnivalója nincs. Legfeljebb a cola felbuborékosítására használják (ha egyáltalán tartanak ilyesmit). A britek vagy a gravitációra bízzák, hogy kikerüljön a sör a hordóból, vagy különböző mechanikus, illetve elektromos pumpákkal intézik el a dolgot. Egy húzás a karos pumpán – és korsóban a fél pint kiváló sör. A széndioxid csak arra való - tartják, hogy a féltett gonddal nevelt sört tönkretegye. A dúsított és buborékos sörben ugyanis már nem tudnak kellőképpen érvényesülni a finom ízhatások.

Ha belegondolunk, lehet, hogy nekik van igazuk?

A bejegyzés trackback címe:

http://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr4813429933

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ami befolyik, az rögtön kifolyik 2017.12.12. 10:02:48

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Teljes embert kíván a december. Ott kell lenni, hol nem akarsz, túl kell élni, hogy a végén lazíthass. Hopp. Most senki nem lát? A Heti sajtót fusd gyorsan át! Hétszentség'17/49 2017. 12. 04....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.