Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörivási szokások
2017. november 29. írta: Árpa Jankó

Sörivási szokások

sorivas.jpgHuszonkét évvel ezelőtt a Maláta sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat felmérést készített a hazai sörivási szokásokról. Az ezer fős mintán végzett kérdőíves kutatás nem tekinthető reprezentatívnak, hiszen a kérdőívek kitöltése kizárólag kocsmákban zajlott, így a kocsmajáró közönség véleményét tükrözte. Bár biztosak vagyunk abban, hogy a sörivás elsősorban társasági tevékenység, de az otthonivók véleménye is fontos lett volna számunkra. 

Mai szemmel az akkori sörválaszték igen szerénynek volt nevezhető. A sörgyárak privatizációja már lezajlott 1995-re, de az import a mai kínálathoz képest igen szerény volt. Ekkoriban már nem élvezhettük a csehszlovák és NDK-söröket, nem jelentek még meg a belga sörök sem a piacon. A különlegességi választékot a Guinness, a Warsteiner, a Bitburger és eredeti az Gösser jelentette.

A kérdőív tanulsága szerint akkoriban a legkedveltebb sörök a itthon főzött licence Amstel, Kaiser, Holsten, Spaten és hazai Dreher voltak. Igaz a kommersz sörökre – Soproni Ászok, Kőbányai Világos, Pécsi Szalon, Borsodi Világos – nem tért ki a kérdőív, holott a fogyasztás hetven százalékát ezek adták.

Kimaradtak a kérdőívből az akkoriban csak házi sörként emlegetett kisüzemi sörök is, pedig abban az évben még több mint háromszáz sörfőzdében készültek a nagyüzemi kommerszekkel vetekedő láger sörök. A sörfogyasztás ugyan már folyamatosan csökkent, de akkori nyolcmillió hektoliteres évi forgalom közel kétmillióval haladta meg a tavalyit.

Egyszóval elég más volt a sörhelyzet huszonkét éve. Épp ezért most az akkori kérdéseket – néhány esetben módosítva – ismét feltesszük sörivó barátainknak. Kérjük szánjon rá néhány percet az alábbi kérdőív kitöltésére! Fáradozását előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr5013403059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van új a pohár alján 2017.12.04. 10:51:15

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve - ott a szlogen minden italgyártó címerén. A mennyiségi ivók meg le vannak szarva? Nálunk nincs megkülönböztetés. A Heti sajtó sajtó mindenkihez szól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása