Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A nagy IPA könyv
2017. november 05. írta: Kovács Gábor Maláta

A nagy IPA könyv

lubuskie_ipa.jpg

A lengyel Browar Witnica képünkön is látható Lubuskie IPA-ját például, ha már mindenáron be szeretném sorolni valamelyik IPA típus alá, akkor az Imperial IPA-k közé tenném, holott alkoholtartalma nem éri el a 7,5 százalékot, mégis az erős 75-ös keserűérték és az alacsony malátásság leginkább ehhez a típushoz teszi hasonlóvá.

Szinte hihetetlen egyszerű kortyérzettel nyit a sör, könnyed lágernek találjuk az első kortyoknál, nem gondolnánk, hogy háromféle – köztük búza – malátát használtak főzéséhez. Ez azonban csak az első benyomás, egyik pillanatról a másikra, a szájpadlást és a nyelvet elárasztja a mindent elsöprő komlósság. A hat – Cennteniál, Citra, Amarillo, Chinook, Cascade, Zeus – komló egyvelege olyan intenzitással tör ízlelőbimbóinkra, ahogy ez a nagy IPA könyvben meg van írva!

Ez nagy IPA könyv pedig így kezdődik:

Kezdetben vala a bitter vagy más néven a keserű ale, mely Angliából származik és elterjedése arra az időre tehető, amikor a feloldották a tilalmat a komló használatára. Addig az ale-k – és egészen az 16. század közepéig a kifejezés a komlózatlan sörre volt használatos – édesek és erősek voltak. Nem véletlen, ugyanis a cukor és az alkohol nagyobb koncentrációi gátolták a mikroorganizmusok szaporodását, amelyek a sört tönkretették volna. A komlónak ezzel szemben erőteljes antiszeptikus tulajdonságai vannak, és így felhasználása képessé tette a sörfőzőket arra, hogy elvékonyítsák az italt, és gyengébben adják el. Vagyis olcsóbban állíthatták elő söreiket.

Az így létrejött bitter ale-ek azonban mégsem bírták ki a hajóutat Indiáig. Ezért a régi mintára erősebbre főzték őket és a megszokottnál több komlót adtak hozzájuk. Új sörtípus született: az India Pale Ale azaz az IPA. A sörtípus később a főzési eljárások korszerűsödésével, a pasztörizálás bevezetésével elvesztette jelentőségét. Újbóli népszerűségre a craft sörök divatba jöttéig, azaz a 1980-as évek elejéig kellett várni.

Szinte valamennyi kis főzde repertoárjában szerepelt IPA. Ennek egyik oka pont abban fedezhető fel, hogy az IPA remek kísérletezési lehetőséget adott a kezdő sörfőzőknek (is), hogy a komló szerepével megismerkedjenek. Kezdetben az IPA egykomlós sör volt, csak a mennyiségét növelték, de idővel rájöttek, hogy ízeit és aromáját, sokkal izgalmasabban adja át a sörnek, ha a komlóforralás során különböző időpontokban adagolják a sörléhez.

Az így elérhető ízkavalkád tovább fokozható, ha nem csak egy, hanem többféle keserű- és aromakomlót is adagolunk a sörléhez. Azon persze lehet vitatkozni, hogy meddig érdemes ebben a kísérletben eljutni, hol van az a pillanat, amikor már az aromaőrület már visszájára fordul, de tény hogy emiatt igen nehéz kategóriába sorolni az IPA-kat. De minek is ha egyszer pont ez a sokrétűség adja igazi szépségét a típusnak.

(folyt.köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr4111718579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Félszáraz november 2017.11.13. 23:34:00

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Minden tiszteletünk a hősöknek, kik leteszik a poharat egy hónapra, csak hogy bizonyítsák, képesek rá. Lelkük rajta. De ha mindenki így tenne, a Heti sajtó rovat kényszer-vakációzna, és elveszne a s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2017.11.06. 11:02:05

én is pont most ittam ilyet egy lengyelországi trip alkalmából, nekem is bejött bár nem okozott akkora ízorgiát mint hittem volna, de simán innám máskor is..egyébként azon gondolkodtam hogy itthon alulreprezentálva vannak szvsz a cseh,szlovák,lengyel kisüzemi sörök pedig biztos vagyok benne hogy lenne rá kereslet a sok amerikai és skandináv sör(ök) mellett..nem akar vki vállalkozni? :) szláv sörök boltja vagy vmi hasonló
süti beállítások módosítása