Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A tökéletes sörsajt
2017. július 07. írta: Kovács Gábor Maláta

A tökéletes sörsajt

pivny syr.jpg

A sörsajt szó hallatán egyből a cseh „pivní syr” jut az ember eszébe. Ez azonban, mint alább látni fogjuk, némileg félrevezető. Hogy tisztán lássunk, legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy e két alapelem és a hozzávalók variálásával a sörsajtot mindenki magának készíti el.

A cseheknél és a szlovákoknál többféle „pivní syr” is forgalomba kerül. Ez azonban csak egy félkész termék – leginkább a mi Pálpusztaink karakterére hasonlító Romadur vagy más rouge (rúzs) típusú, de mindenképpen könnyen vágható-kenhető sajt. Ezt szolgálják fel Prága és más cseh városok tisztességes kocsmáiban, vagy készítik el otthon. A legtöbbször kis vajjal, mustárral, apróra vágott hagymával, esetleg csípős paprikával és kevés sörhabbal keverik krémes állagúra, hogy aztán jellemzően rozskenyérre kenve ideális sörkorcsolyaként szolgáljon. Figyelem, az ugyancsak kedvelt pácolt Hermelin – Nakládaný hermelín – kiváló sörkorcsolya, de nem sörsajt. Van azonban a sörsajtoknak egy másik fajtája is. Ennek is a sör és a sajt a két alapvető alkotóeleme, de szemben a „pivní syr” elkészítési módjával, itt a sört és a sajtot összefőzik, és ha már krémes állagú, akkor kenik kenyérre, amit esetleg meg is grilleznek.

Receptek:

pivny syr..jpgPrágai sörsajt: Hozzávalók: 10 dkg ,,pivní sýr”,azaz kenhető, rúzs típusú sajt, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sprotni, fél deci világos sör, só, őrölt bors, mustár . A hozzávalókat szépen összedolgozzuk, hogy egyenletes állagú legyen, erre ne sajnáljuk a fáradtságot. Ízlés szerint fűszerezés után barna vagy rozskenyérre kenve fogyasztható. Ajánlott sör: Podkrkonošský speciál tmavý.

Sörsajtos szendvics: Hozzávalók: 10 dkg lágy túró, 10 dkg ,,pivní sýr” (Romadur), 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél deci világos sör, só, őrölt bors, köménymag, chili. A túrót, a sajtot és a vajat simára keverjük a sörrel. Megsózzuk, megfűszerezzük és hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ezt addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Rozskenyérre, vagy fokhagymás pirítósra kenve ideális sörkorcsolya egy Pardubicky Porterhez.

Angol sörsajt: Hozzávalók: fél liter sör, 30 dkg cheddar típusú sajt, 1-1 teáskanál mustár és worchester szósz, kevés őrölt fekete bors, egy-két csepp tabasco szósz. A fél liter sört addig főzünk, amíg a fele elpárolog. Hozzáadjuk a mustárt és a worchester szószt, majd a lereszelt vagy apróra vágott cheddar típusú sajtot, és lassú tűzön tovább főzzük állandó keverés mellett addig, amíg egynemű, sima, sűrű keveréket kapunk. A végén fűszerezzük még az így kapott sörsajtot frissen őrölt fekete borssal és tabascóval. A pirítóst megkenjük vajjal és egy réteg sörsajttal, majd grillsütőbe tesszük, amíg a sajt egy kissé megpirul. És milyen jól esik hozzá egy Francinův ležák!

Várjuk az Önök receptjeit is!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr745859186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A pénzemet én máma mind elmulatom 2017.07.10. 09:41:13

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nézd meg, mennyit költöttél alkoholra, és mi lett a vége! Az ingyen pia sokkal sokkal jobb. A Heti sajtót elolvasni se kerül semmibe, tégy meg ennyit magadért. Hétszentség'17/27 2017. 07. 03. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása