Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pécs elesett
2017. június 17. írta: Kovács Gábor Maláta

Pécs elesett

 ottakringer.jpg

A ma működő magyar sörgyárak közül a pécsi tekinthet vissza a leghosszabb múltra. Ez önmagában persze semmit nem jelent, hiszen a magyar sörgyárak – borsodi, komáromi, kőbányai, martfűi, nagykanizsai, pécsi, soproni – sorsa a privatizációkor hajszálon múlt. Ki gondolta volna, hogy az első áldozat a legújabb komáromi lesz? Ki jósolta volna meg a nagykanizsai hányattatásait a Bankár Kft-től a bezárásáig? Ki jósolt volna jövőt a martfűinek, amikor a sopronival együtt a Heineken tulajdona lett?

És ugyan ki gondoltan, hogy Magyarország legrégebbi sörfőzdéjét, az 1848-ban alapított pécsit, az 1917-től Pannónia Sörgyárnak nevezetett, amely többek közt átvészelte a két világháborút, a szerb megszállást, a gazdasági világválság éveit és az 1948-as államosítást, az 1993-as privatizációt, 2017-ben a FIDESZ erőszakos nyomulását nem fogja túlélni.

A szocialista évek elmúltával a pécsi sörfőzdét nem valamelyik nagy hatalmú multinacionális sörgyártó, hanem 1993-ban a bécsi Ottakringer vásárolta fel – sokkal rosszabb feltételekkel, mint a többi sörgyárat. (Bár a nagykanizsai történet sem akármi!) A Wenckheim-család mindent megtett, hogy a másfél millió hektoliteres éves forgalmú pécsi sörgyár – a Pécsi Sörfőző Zrt néven futó üzem – megőrizze súlyát a magyar sörpiacon, de az ezer sebből vérző részvénytársaság alulmaradt a küzdelemben.

Stratégia döntésük, hogy olcsó, szar söröket gyártsanak, ideig-óráig elegendőnek bizonyult a túlélésre, bár kihozataluk az egykori másfél millióról háromszázezerre csökkent, úgy tűnt ez elég a csendes vegetálásra, ami gondolták(?), örökké eltarthat, a számottevően csak olcsó sörökre berendezkedett magyar piacon, ahol az utóbbi harminc év legnagyobb izgalmát a Csíki Sör megjelenése váltotta ki. (Nem, nem a Főzdefeszt!)

E sorok írója előbb tett volna a martfűi sörgyár eladására jelentősebb összeget, mint a pécsiére – mert az pontosan látszott már régóta, hogy a magyar sörpiac jelentős átalakulás előtt áll. De Pécs hamarabb esett el és lett áldozata egy politikai szándéknak, mely minden erővel a dohányboltokhoz hasonló változást szeretne a sörpiacon is.

Ennek első lépése, hogy a sörbizniszbe is beszállnak Matolcsy György rokonai. Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán befektetési cégeiken keresztül 99 százalékot meghaladó tulajdonrészt szereztek a Pécsi Sörfőzde Zrt.-ben. A tájékoztatás szerint a – mindenhez értő –  új tulajdonosok, legfőbb célja a hagyományok megtartása mellett a vállalat és a márka újra pozicionálása és modernizálása: a jelenlegi piaci trendeknek megfelelően szeretnének független kisüzemi sörfőzdét kialakítani. Gyártásban maradnak a már létező tradicionális márkák, de új termékekkel is meg akarnak jelenni. Ezek közül a legjelentősebbek az új gyártási technológiára alapuló gluténmentes-, valamint a tönköly-, és a búzasörök lesznek.

Izgatottan várjuk a fejleményeket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr512602905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Édes az öle a kocsmárosnőnek 2017.06.19. 16:43:32

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Bújj ide hozzám, hol a Heti sajtó a morzsáit leszórta. Ide az ölembe. Így ni! Ha azt hinnéd, megtalállak csípni, nem gondolod rosszul! Hétszentség'17/24 2017. 06. 12. A Jászai Mari téri golf-s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L. Svejk 2017.06.18. 10:53:28

Vajon nem erre a sörgyárra szabták a 200 ezer hektoliterre emelt jövedéki engedélyt? Hiszen az összes magyar kisüzem nem főz összesen annyit, mint a pécsi sörgyár!!!

L. Svejk 2017.06.18. 11:08:38

@L. Svejk: Nem engedély, hanem kedvezmény! Bocsánat!

2017.06.18. 17:47:38

ha a pécs polgárságnak semmilyen formában nem kell a sörgyára (egy része se. nincs olyan pécsi aki egy fillért is befektetne, kockáztatna, áldozna erre a célra, mert a sört kizárólag fogyasztani akarják és nem termelni), akkor három opció van.

a sörgyárat
A) bezárják
B) külföldi oligopólium veszi meg
C) belföldi oligarcha veszi meg

Buenos Aires 2017.06.18. 18:08:50

Érdemes a dolgokat nem statikusan, hanem dinamikájukban nézni. A gyár termékei hamarosan minden CBA-ban, Realban és Coopban a kötelezően tartandó terméke közé kerülnek, ezzel párhuzamosan néhány multi sörgyár terméke kiesik majd.
Ha jövőre marad a jelenlegi kormány, akkor a kereskedelem, a bankok, az energia és élelmiszer ipar nemzeti tulajdonba vétele tovább folytatódik. A GDPből GNP lesz, ami, leszámítva az irigységfaktort, jó hír.

trenn 2017.06.18. 18:12:10

Biztosan lemaradtam valamiről, de a cikkben sem kiontott erőszakos nyomulás (tehát a megvétel körülményei) számomra nem ismertek, így puszta hangulatkeltésnek tűnik a cikk...

2017.06.18. 18:49:25

@trenn:
állami garancia vállalás mellett korlázott felelősségel kaptak egy rakás hitel. és ezek megvették. de ez így megy általában. függetlenül, hogy ki a vevő. csak most nem azok a külföldiek és belföldi helytartóik vannak helyzetben, hanem ezek. nemzetközi nagytőkéseket leváltjuk nemzeti nagytőkésekre.

egy rakás hitelt kigenerálnak. ami élénkíti a gazdaságot. akkor van probléma, amikor ezt törleszteni kell. persze erre a válasz, hogy majd még többet beruháznak. mert a gyuri hozza a kínai sáskákat. és az milyen jó lesz. de hátha.

Weißkopf 2017.06.18. 20:48:23

Ottaktinger helyesen Ottakringer; Wenkcheim helyesen Wenckheim.

Netuddki. 2017.06.18. 20:51:59

Nem csodálom, hogy az 1 bites tolvajfidesz felszopók nem akarják érteni. Az ellopott közpénzből vették meg vazzeg! Magyarra lefordítva, hogy még az 1 bites is értse, az előző osztrák tulaj köszöni szépen az ingyenpénzt.

Netuddki. 2017.06.18. 20:56:40

@444: Csak az a problem, hogy a nemzeti(=tolvajfideszes) "nagytőkés" lófaszt se ért se az adott szakmához, se az üzlethez. Most kap egy csomó "vissza nem térítendő" közpénzt a vételre. Aztán 1-2 év múlva amikor már nem megy annyira eladják egy másik külföldinek bagóért, vagy rosszabb esetben bezárják. A majdani vételárat meg szépen elteszik a "rokonok". Ez sajna itt így működik, vagy inkább nem működik.

Merlot 2017.06.18. 22:23:19

Eljön majd az idő, amikor a Szemereyék közös cellában, Eltolcsi Gyuri pedig egy pszichiátriai intézetben ül majd.
Most a csúcson tombol a közpénzes tolvaj banda, de minden tolvaj és diktátor egyszer szembenéz a végzetével.

Amióta világ a világ, ez axiómaként érvényes.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.18. 22:45:48

Jöhet az Igazi Soproni Sör a pécsi gyárból...

Fekete Mamba 2017.06.18. 23:39:11

A pécsi főzdének eddig se volt perspektívája. A grófék örülnek, hogy ki tudtak szállni.
A jövő: 3 éven belül biztosan talajt fognak. Persze közben bújtatva megpróbálnak majd állami támogatás odacsorgatni, amiért meg majd büntetést fizet az ország (azaz az adófizetők)

hidroponi 2017.06.19. 00:20:39

@Fekete Mamba: amig a tolvajfidesz van hatalmon minimum penzuknel lesznek. ha kell az iskolaba tej helyett a pecsi szarfozdebol viszik az innivalot..

De hová tűnt Columbo felesége? 2017.06.19. 01:02:03

Érdemes lenne vetni egy pillantást a cég tavalyi mérlegére és eredménykimutatására. És e mellé az Ottakringer Brauerei Österreich adataira is, beleértve a Holdingot is, ami a Vöslauer vizet is birtokolja.
Jó eséllyel az látható bennük, hogy a Pécsi Sörfőzde csúnyán vitte a pénzt.
A cég termékeinek (amik egyébként simán jobbak a Heineken/Dreher/Borsodi hazai főzésű söreinél) nem kis löket kell, hogy taplra tudjanak állni. Csak PL termékekeladásából nem lehet a főzdét gazdaságosan üzemeltetni, a kézműves vonal meg rétegvonal, meglehetősen nagy önköltséggel, kis árréstömeggel. A probléma éppen a Szalon és az Ottakringer (meg a Radler, Pécsi Sör) márkák helyzete,
azaz márka- és árpozíciója.
Wenckheim gróf bizonyára örül, hogy tulajdonképpen kiszállt, bár, az az 1% részvény,ami megmaradt, vélelmezem, hogy aranyrészvény lehet.
Kíváncsian várom a fejleményeket.

zalcsi6 2017.06.19. 08:32:45

Ez mondjuk a sör minőségén nem változtat. A világos pécsi ihatatlan, amióta az ottakringer főzését is átvette a pécsi sörfőzde azóta az is szar lett. kukoricadarás moslék.

staropramen 2017.06.19. 11:01:28

Nem iszom többet pécsi sört.
Csókoltatom a matolcsy klánt!
süti beállítások módosítása