Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Heineken csillaga
2017. március 20. írta: Kovács Gábor Maláta

A Heineken csillaga

heineken.jpgAz tény, hogy a sörfőzés egyik legrégibb jelvénye a hatágú csillag vagy Wotan-csillag, mely a korai középkorban jelent meg, a sörfőzők egyik címereként. A két egymásba fonódó háromszög alkotta hatszög jelentés voltaképpen a tökéletesség. A csillag felső csúcsa az eget, az alsó a földet, a négy oldalsó pedig a négy alapelemet – a vizet, a földet, a tüzet és a levegőt – szimbolizálja. A négy alapelem megjelenik a sörfőzésben, hiszen a sör vízből, gabonából (föld) készül, a tűz a sörfőzőüst alatt lobog, míg a levegő a sörben levő széndioxiddal kerül a képbe.

hejnekem_1.jpg

A hatágú csillag és egyszerűsített változatai, a három-, négy- és ötágú csillag számos sörmárka címkéjén ma is láthatók. A vörös csillag az 1930-as években már feltűnt a Heineken logójaként – látható a második képen –, de 1948-ban visszatértek a belül színtelen logóhoz. A holland sörgyártó 1992-óta használja újra a vörös csillagot, az addig egy csak kontúrjaival megrajzolt ötágú csillag helyett a címkéken, mint azt az illusztrációnk is bemutatja, egy lelkes sörcímkegyűjtőnek köszönhetően.

Vajon elmarasztalható-e a Heineken azért, mert cég illetve söreinek logójában megjelenik a Magyarországon tiltott önkényuralmi jelkép a vörös csillag? Vajon, hogy lehet, hogy huszonöt éven keresztül ez senkit nem zavart? Szomorú és szánalmas az egész történet, melyre ahogy az idő telik, úgy tűnik egyre kevésbé található megoldás. És ebben nem kis szerepe van a magyar kormányzati beavatkozásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr512352923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyne perelnénk a Heinekent! – kifehérítené a vörös csillagot a kommunizmus áldozatainak szervezete 2017.03.27. 16:52:02

A Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének esze ágában sincs visszavonni a Heineken ellen indított pert a sör csomagolásán háromszor is szereplő vörös csillag miatt. Menczer Erzsébet a Mandinernek elmondta: nem a gyárat…

Trackback: Akkor látott vizet először 2017.03.27. 13:21:44

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja. Hétszentség'17/12 2017. 03. 20. Interjú Áts Ká...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2017.03.20. 22:06:01

le kell szedetni a csillagukat

vagy horogkeresztes sört kell gyártaniuk

nincs kivétel a zsidóknak

Ad Dio 2017.03.20. 22:44:44

Én a vörös csillag miatt nem veszek soha heinekent. Mivel liberális vagyok ennyi nekem elegendő...

De gondolat kísérletként érdemes eltöprengeni azon, hogy mi lenne, ha valaki holnap előállna egy szvasztikával díszített sörrel, amin persze nem horogkereszt van, hanem ősi indiai szimbólum... vajon az is okés volna? Fene tudja, de azt gondolom, az nem volna elfogadható... viszont ez így kettős mérce... hát nem tudom... nem örülök...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2017.03.20. 22:54:43

Most már csak azt kéne megmagyaráznotok, mi köze lenne a szvasztikának a sörhöz.
Mert a cikk leírja, hogy a csillagnak mi köze van és még véletlenül se a kommunizmus.
Szóval kiváncsian várom, miért is használna bárki szvasztikát sörlogónak?

Simon Ágnes 2017.03.20. 23:01:50

Annyira szánalmas ez az egész.Voltaképpen arról van szó,hogy egy holland-román tulajdonú cég vitájából nemzeti kérdést próbálnak csinálni.Aztán majd megy a magyar adópénz a román sör megmentésére.

morph on deer 2017.03.20. 23:15:20

Én meg nem iszom sört, úgy általában, mert nem szeretem.

A dolog egyébként jóval egyszerűbb, mint amit politikusaink láttatni akarnak.
Különösen a fenti cimkegyűjtemény alapján vagyok teljesen biztos benne, hogy semmi közük a kommunizmushoz.

Mint ahogy a piros-fehér-zöld-fekete szín sem magyaros, sem palesztines, ha már itt tartunk.
A csillag a grafikai hatás miatt lett tömör és nem kontúrozott - elég csak ránézni az alsó sor cimkéire, ez egyértelműen látszik.
A grafika 'tisztítása' az elemek leegyszerűsítése révén jóval 'ütősebb' a mostani cimke, akár még az előző vöröscsillagosnál is jobban, mivel az alsó rész vörös színét is lecserélték, jóval nagyobb távolságból is felismehető a márka.

Ez az egész erről szól, semmi másról.

Természetesen az igen "tájékozott" kabinetminiszter azinnal rájött, hogy "a Heineken Hollandiában sem árul horogkeresztes sört", csakúgy, mint korábban arra, hogy "éjjel nem süt a Nap".

Egyébként eléggé egyértelmű: a dohányipar meg a trafikok után most a sörgyártás került sorra.
Nyilván véletlenül pont van pár igen tehetséges pártközeli vállalkozó, akiknél sokkal jobb kezekben lenne az is..!

Már várom a "Nemzeti Söröző" megjelenését, csak 18 éven felülieknek, lefüggönyzött ablakokkal... De szép is lesz!

Treff Bubi 2017.03.20. 23:33:47

Pofonegyszerű a dolog: az évek során a csillag kontúrja egyre vastagabb lett, nyilvánvaló volt, hogy egyszer kitalálják a teljes kitöltést vörös színnel.
Hollandiában sosem volt kommunista diktatúra, a tipográfusoknak a piros színű csillag csak egy szín- és formavariáció.

dunántúli gyerek 2017.03.20. 23:37:49

@Simon Ágnes: Biztos román, ha az MSZMP és a libsi újságok azt mondják, nem baj hogy a vezírigazgatója magyarul beszél, ez is a gondotok vele nektek vörös proliknak.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.20. 23:45:43

A HEINEKEN, mielött bevezette volna a teli vörös csillagot, szeretett volna egyeztetni Európa legjelentősebb potentátjaival 1992-ben, de:
- Semjén Zsótit nem érték el, mert éppen:
" súlyos tudományetikai vétséget követett el 1992-es szociológiai szakdolgozatával, állapította meg az ELTE-n felállított bizottság".
- Lézer Janit se érték el, mert harmadikos gimnazistaként naphosszat táskákat cipelt, készülve Rapcsák András személyi titkári megbízására.

Fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a HEINEKEN, minden tőle telhetőt megtett a most marhaságot beterjesztőkkel való kapcsolat felvételre, de azok éppen mással voltak elfoglalva!
Jobban tették volna a beterjesztők, ha most is mással foglalkoztak volna!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.20. 23:53:17

@Simon Ágnes:
Az csak addig adópénz amíg befizeted, aztán elveszti adópénz jellegét és átalakul: szavazat vásárló pénzzé, amit a Zsóti gyerek fehér lován parádézva lova zabtarisznyájában visz csikra(-ba, -be,-bá,-bé) amíg egy medve ki nem törli vele a fenekét.

zevilaga 2017.03.21. 00:19:04

cdn.shutterstock.com/shutterstock/videos/58363/thumb/1.jpg?i10c=img.resize(height:160)

Ez a fotó a Capitol of Texasban készült. A helyszín: Austin, Texas, USA, nem igazán a kommunizmus hagyományos értelemben vett fellegvára.
Hagyjuk már ezt a fasságot, majd pont Lézer János fog megint megvédeni bennünket a csúnya sörgyártól. Kajáljad, hülyemagyar, addig sem a huszadik stadionról, a csődben lévő egészségügyről meg oktatásról fogsz gondolkozni!

zevilaga 2017.03.21. 00:21:54

@Simon Ágnes: Van megoldás: A Puskás stadiont nevezzük el Heinekennek, a szponzorpénz meg menjen a Lőrinc buxájába. Meg van rohadva ez az egész, mióta lőrinc belehugyozott...

mszp-sekre várakozó LámpaVas 2017.03.21. 01:17:57

Egyertelmu, hogy a hejnekken, a tomeggyilkos sztalini rezsimet elteti, ugyhogy be kell tiltani termekeiket, es felszamolni es ceget.

Nzoltan 2017.03.21. 04:16:54

@Daily Shark: Volt szvasztikás sör. Tán a budveiser.
Egyébként tök mindegy mi a jelentése, ha be van tiltva.
De mindegy is. Nemsokára nem lesz holland sör. A saria tíltja az alkoholizálást.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.21. 05:47:53

Senkit se zavar a Heineken csillaga, sőt a kommunista csillag tiltása is butaság.

A lényeg: a Heineken kicsit szemtelen volt, így megérdemel pár pofont. A végén a Heineken fog veszteni.

clemens 2017.03.21. 06:20:06

Számomra általánosabb a kérdés.
Miért, és még meddig nem ismeri el az EU hogy a kommunizmus népirtása - és ami még rosszabb: a szellemi rombolása - nem kisebb jelentőségű mint a kiválasztott nép ellen elkövetett bűnök?
Sajnos a válasz is adott: mert "mértékadó körök" szerint csak egy szenvedés történet létezhet a világban, ezzel TILOS bármi mást összemérni.
De ettől függetlenül helyes hogy időnként próbálkozás történik a vörös csillag betiltására.

turbólyuk 2017.03.21. 06:25:44

Ez (is) egy tökéletes gumicsont. Ezt "érti" a polgár, tök mind1, mi lesz az "eredmény", addig is ezzel foglalja el magát, nem mással.

BiG74 Bodri 2017.03.21. 06:47:32

Aki eddig szerette a Heineket az, ezek után is megveszi, aki meg nem az továbbra sem. Ez az egész vihar a biliben effekt, csak a kilöttyen a szmötyi, akkor már megint mi fogjuk a takarítást állni.

Kelly és a szexi dög 2017.03.21. 06:59:33

Ez az egész jelképtiltás egy baromság, a holokauszttagadás kriminalizálásával együtt - persze itt is kettős mércét használ majd az álPC Brüsszel... Egyébként meg a Pilsner Urquellt kell inni!

val 2017.03.21. 06:59:40

Én eddig sem vettem meg azt a szart. Egyrészt a rőt csillag miatt - amit inkább tetováltassanak a seggükre -, másrészt hulladék a lötty.

midnight coder 2017.03.21. 07:11:38

A probléma ezzel az, hogy a vörös csillag a vörösnácik jelképe volt, és civilek milliói haltak meg miatta. Jóval több ártatlan vérétől vörös az a csillag, mint amennyi a horogkereszthez köthető. Ehhez képest, ha valahol megjelenik a horogkereszt így vagy úgy - nagyon helyesen - mindenki, minden követ megmozgat azért, hogy mielőbb eltűnjön. Nem azért, mert egy hindu isten fegyvere, hanem azért mert itt Európában egy tömeggyilkos eszme jelképe. De ugyanezért nem lenne szabad, a másik még gyilkosabb eszme jelképét sem megtűrni - sem sörön, sem WC papíron, sem sehol. A vörösnácik sem jobbak mint Hitlerék, akkor sem, ha sajnos itt Európában és szerte a világon a szellemi örökségük legálisan fennmaradt, hála az amcsik történelmi hibájának, hogy anno rossz oldalra álltak a második világháborúban. Sztálin és Hitler közül még mindig Hitler lett volna a kevésbé rossz.

gatti979 2017.03.21. 07:29:59

El kell takarítani a vörös csillagot a Heinekenről...

1ghost 2017.03.21. 07:36:01

A fidesz gerinctelen köpönyegforgató tagjai mszmp-sek és kisz titkárok voltak, rogántól orbánon át matolcsyig. Komcsik egytől egyig, mind a mai napig.

A vörös csillagot tehát imádják, de hát a sörpiacot újra akarják osztani, mert ennek a gátlástan, semmirekelő, rohadt pénzéhes bandának minden egyes forintra szüksége van, amit a társadalomtól ellophat.

2017.03.21. 07:45:24

@midnight coder: Akkor be kell tiltani a keresztet is, hiszen az évezredes keresztény diktatúra alatt sokkal több embert öltek meg, mint a kommunisták a maguk fél évszázada alatt.

@dunántúli gyerek: Tehát egy cégnél az tartozza meg a hovatartozást, hogy milyen nemzetiségű az ügyvezetője? Te is csak azt hagyod ki a fenenagy gondolkodás közben, hogy a Heineken többszáz magyarországi magyart foglalkoztat, itt adózik, a magyar GDP-t növeli és magyar alapanyagokat használ. Míg amazok pár tucat emberrel dolgoznak román alapanyagokból, Romániában adóznak és az ottani GDP-t növelik. Fikázhatsz másokat, de hülyét csak akkor látsz, ha magadfajták között vagy.

szemétpasi 2017.03.21. 08:23:32

Vihar a biliben. Őszintén szólva ez az egész ügy nagyon nagyon szánalmas. Aki meg a vörös csillag miatt nem vesz sört hát annak gratulálni tudok. Remélem a gyerekedet is feljelented amikor jelentkezik az iskolában, mert az meg álcázott náci karlentdítés...

Lémusz 2017.03.21. 08:30:23

A Heineken nem a kommunizmus áldozatait akarja bántani a vörös csillaggal. Egyszerűen nincs tekintettel rájuk. Akit ez zavar, az ne igya! Az már egy másik kérdés, hogy közterületen, médiában szabad-e megjelentetni egy olyan címkét, amelyen megegyezik egy önkényuralmi jelképpel? Tehát szerintem árulhatják, de nem reklámozhatják. Ehhez törvényt sem kell módosítani, csak betartatni.
Én egyébként már rég nem iszok ilyen sört, mert nem szeretem. A Csíkit viszont szeretem. Címkézzék őket csak úgy ahogy akarják!

Indriq 2017.03.21. 08:55:39

@midnight coder: vörösnáci.. hehhehe, Kazinczy forog a sírjában, nyelvújító

Indriq 2017.03.21. 09:03:39

Fiktív történet: létrejön a PÁRT nevű párt, jele egy nagy P betű lesz. Valahogy hatalomra jutnak. Telik az idő, egyre diktatorikusabb lesz. Az elnök elrendeli, minden ellenfelét be kell börtönözni. Dúl a nagy tisztogatás. De idővel a nép fellázad,elkergetik az egész rezsimet. Utána szabad választást tartanak, nyernek a demokratikus pártok. Többek között arról is dönteni kell, hogy száműzzék-e a P betűt az ábécéből, mert hiszem önkényuralmi jel volt.

chrisred 2017.03.21. 09:49:08

Amint bírósági itélet is megállapítja, az ötágú vörös csillag eredetileg a munkásmozgalom jelképe volt, és csak később használták egyes államok hatalmi szimbólumként. Ezért csak abban az esetben minősíthető önkényuralmi jelképnek, ha kifejezetten megállapítható, hogy a szóban forgó államok által használt jelképként funkcionál - pl. sarló-kalapáccsal együtt a Szovjetunióra utal.

2017.03.21. 09:53:05

Jól megmutatták a Heinekennek Lézerék! XD

Ravasz módon megfutamodtak ismét. Tökös magyar gyerekek ezek.

konrada 2017.03.21. 10:41:07

@Indriq:
...azért nézd meg mi volt a nácik színe, és hogyan hívták a pártjukat...
...Te szerintem kevered Kazinczyt Kölcseyvel: az utóbbi volt vak.

eßemfaßom meg áll 2017.03.21. 11:13:36

@chrisred: Ezek szerint ha valaki felfúj egí szvasztikát egy ház falára de nem irja mellé, hogy "Deutschland Uber Alles" akkor egyetlen jódemokratának sem fogja bántani a szemét, hiszen ki látna benne mást mint a jószerencse ezeréves indiai szimbólumát.

John Doe3 2017.03.21. 11:53:05

@eßemfaßom meg áll: a szvasztika és a horogkereszt egymás tükörképei, tehát nem egybevágóak. Megkülönböztetésük ezért még egy fideszhitűnek sem okozhat gondot.

Estevez atya 2017.03.21. 12:47:21

Legyen rózsaszín, vagy narancssárga. Vagy kék. És kész, Lázár meg a fóbiások bekaphatják.

Estevez atya 2017.03.21. 12:49:52

A kommunizmus jelképe a sarló-kalapács.
A vöröscsillag a forradalomé.

eßemfaßom meg áll 2017.03.21. 13:03:17

@John Doe3: "a szvasztika és a horogkereszt egymás tükörképei," ennek azért nézz jobban utána mielőtt nagyon sokszor leírod

eßemfaßom meg áll 2017.03.21. 13:11:31

@Estevez atya: ezek szerint é-Koreában szimpla forradalom van amit sarlókalapács nélküli vöröscsillagos zászlóval és címerrel jeleznek, Ausztriában viszont a kommunizmust jelképezi a címerben a sarló és kalapács :)

sőőtnagyonis 2017.03.21. 17:43:23

Jano ez most szarabb meló, mint a táska cipelés. Én a gyepmester munkájához hasonlítanám.

chrisred 2017.03.22. 05:32:07

@eßemfaßom meg áll: A horogkereszt egy térben és időben behatárolható politikai mozgalom pártjelvénye volt Európában. Indiában vagy Kínában teljesen mást jelképez, tehát bárki nyugodtan felmázolhatja egy indiai ház falára, nem feltételezik róla, hogy önkényuralmi jelképet használ.

chrisred 2017.03.22. 05:50:59

Ugyanerre a kulturális különbségre példa, amikor egy török ügyvéd el akarta tiltatni a BL-től az Intert a meze miatt, ami fehér alapon vörös keresztet mintázott. Azt mondta, a muszlimokat a keresztesek ruhájára emlékezteti, így önkényuralmi jelképnek minősül. De hát valójában Európában ezt a jelképet ezer és egy célra használják, többek között Milánónak is ez a jelképe, és a BL európai futballtorna.

Estevez atya 2017.03.22. 10:44:55

Akkor összességében a szimbólumukat környezetükben, kontextusban kell értelmezni. (erre jutottam)
Nemrég volt, hogy Pomázon az óvoda kerítése szivárvány színű lett. Egyesek ezt a melegtolerancia mozgalom szimbólumával azonosították, és szerettek volna fellépni ellene, amennyi eszük van.

Tehát, simán elképzelhető, hogy a Heineken vöröscsillagát is kontextusban kell értelmezni, és úgy nem lehet önkényuralmi jelkép. Akkor lehetne, ha a sör nevében, címkéjében más is utalna erre.

Persze még mindig megteheti a gyártó, hogy narancs, rózsaszín, vagy arany csillagot használ helyette. Hatágút is akár.

Estevez atya 2017.03.22. 10:47:17

A Dreher cimkéjét, logoját nézzétek meg. Piros körben fehér háromszög. Sörgyártó szokás.

totalnick 2017.09.16. 11:51:21

Ha nincs köze a kommunizmushoz a vörösnek, akkor miért nem volt vörös 1948-tól 1992-ig?
süti beállítások módosítása