Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen sört ittak 1848-ban?
2019. március 14. írta: Árpa Jankó

Milyen sört ittak 1848-ban?

Vélekedésem szerint bármilyet. Márciusban ugyanis éppúgy főzhettek alsó- mint felsőerjesztésű sört, hiszen az előbbivel akkoriban leginkább az volt a probléma, hogy a nyári melegben nem indult be a sör alkoholos erjedése. De télen főztek mindenfélét; választék is, és ivóhely is – például a képen is látható kapualji sermérés –, akadt bőséggel. Ezt igazolja 1821-ben Schams Ferenc, aki ezt írja Pest Serfőzőházainak ivóiról és sörmérő és bormérő helyeiről:

«Ki hinné el, hogy a legutóbbi számolás alkalmával mintegy 800, mondjad nyolcszáz bormérő és részben sermérőházak foglalatoskodnak a mi Városunkban? Ennek az az oka, hogy itt Pesten minden polgári háztulajdonosoknak szabadsága vagyon bormérő helyet nyitnia.»

A Schams úr által itt említett pesti bormérést nem úgy kell érteni, hogy ez a 800 hely nyílt vendégfogadó, avagy korcsmaszerű nyilvános hely lett volna, hanem úgy, hogy saját termésű borát minden pesti háztulajdonos szabadon árusíthatta «utcán át», vagyis nem helyben való megivásra, tekintet nélkül arra, hogy ez a bor hol termett.

A 800 boreladó polgárba sermérés szempontjából csak a cégéres fogadók és a kis, cégér nélküli csapszékek számítanak bele. Schams úr ugyanis ezt mondja: «Noha e vendégelő házak közül sokban egyúttal ser is csapoltatik, mégis ezeken kívül vagynak itt Pesten 31 külön serházak, melyek a két itteni Serfőzőházak kontóján tartatnak.»

1821-ben egyébként Pestnek 45 ezer lakója és két serfőzőháza van. 1841-ben a 100 ezer lakosú Pestet és Budát, már öt sörfőzőház – a Birly, a Tüköry, a Honeur, a Petz és a Schmidt-féle – látja el serrel. Tehát nem lehet kétségünk, a szabadság reményétől megittasult forradalmárok szomjukat bőségesen olthatták sörrel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr271843325

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kacag a máj 2017.03.20. 16:53:00

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Néha légy bolond, egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég, van abba valami báj, hogyha kacag a máj, ezért itasd kicsikét, irányt mutat a Heti sajtó, hova tovább érzékiség. Hétszents...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.03.15. 11:22:38

1848-ban szűnt meg a papi tized. Amit mára visszacsináltak.

Ezt az elért forradalmi eredményt Horn Gyula és Orbán Viktor közös erővel visszacsinálta. Ma az állam központilag szállítja a tizedet a neki kegyes egyházaknak. Sok mindenben sikerült vissza állítani a mostani kormányoknak a feudalizmust.

erkolcstan.blog.hu/2016/03/15/1848-ban_szunt_meg_a_papi_tized_amit_mara_visszacsinaltak
süti beállítások módosítása