Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kóser-e a pálinka?
2012. július 11. írta: Árpa Jankó

Kóser-e a pálinka?

koser.jpg Ajándék lónak ne nézd a fogát! – igen, ismerem a közmondást, de most mégis a szabály megszegésre készülök, holott az ajándékba kapott Jelinek féle kóser sligovica ellen semmi kifogásom. Csak elkezdett érdekelni, hogy egy gyümölcspárlat esetében mitől kóser a kóser.

Érdeklődtem többfelé is, de eddig legfeljebb néhány állítást sikerült összegyűjtenem, melyek többé-kevésbé stimmelnek, de „sose lehessen tudni”. Ezért aztán néhány pontban összegzem, amit nagytudású barátaimtól hallottam.

  1. Biztosra veszem, hogy a kóserség feltétele, hogy a párlat csak gyümölcsből készülhet, szőlőből nem, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a szőlő is gyümölcs.
  2. Abban is több válaszadó megegyezett, hogy a gyümölcsben nem maradhat semmilyen élőlény (bogár, kukac, stb.) és csak jó minőségű különös gonddal kell megválogatott, megtisztított alapanyagból készülhet.
  3. Volt, aki úgy vélte, hogy a lepárlás során minden műveletet csakis „kóserolt”, azaz az előírásoknak megfelelően eszközökkel szabad végezni.
  4. Arról is szó került, hogy a kóser pálinka készítését csak hithű, és minden vallási előírást szigorúan betartó zsidók végezhetik.
  5. És végül, amiben szinte mindenki egyetértett, az eljárás minden lépését ellenőrzi egy szakértő, aki ha nem talál kifogást javasolja az arra feljogosított hatóságnak, hogy nyilvánítsa kósernek és lássa el az ezt igazoló bizonyítvánnyal.
  6. Többen tömörebben fogalmaztak: „kóser az, amit a rabbi annak nyilvánít”!

 És Önök, hogy tudják?

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr504646502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mitől kóser egy pálinka? 2016.12.28. 22:24:26

Mitől kóser egy pálinka? Hogyan készül? Milyen jelentést hordoz a nem vallásos fogyasztóknak? A Rézangyal új, Kosher Szilva- és Almapálinkájának megjelenése kapcsán boncolgatjuk a témát. Emlékszem, Kovács Gábor szakíró kollégám már évekkel ezelő...

Trackback: Öntsünk tiszta pálinkát a pohárba! 2014.12.18. 20:33:10

> Mitől kóser egy pálinka? Hogyan készül? Milyen jelentést hordoz a nem vallásos fogyasztóknak? A Rézangyal új, Kosher Szilva- és Almapálinkájának megjelenése kapcsán boncolgatjuk a témát. Emlékszem, Kovács Gábor szakíró kollégám már évekkel ...

Trackback: Öntsünk tiszta pálinkát a pohárba! 2014.12.18. 18:36:34

> Mitől kóser egy pálinka? Hogyan készül? Milyen jelentést hordoz a nem vallásos fogyasztóknak? A Rézangyal új, Kosher Szilva- és Almapálinkájának megjelenése kapcsán boncolgatjuk a témát. Emlékszem, Kovács Gábor szakíró kollégám már évekkel ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása