Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A magyar alapsör
2016. november 02. írta: Árpa Jankó

A magyar alapsör

kob_vil.jpgTetszik, nem tetszik – a Kőbányai világos Magyarország alapsöre volt. Ehhez képest, a privatizációt követően, méltatlan karriert futott be. Vélt vagy valós marketing szempontok alapján, a kőbányai gyár előbbre valónak ítélte meg egy új márka, az Arany Ászok bevezetését. Ugyan manapság is létezik Kőbányai világos, de forgalma a sztenderd ivósör trióhoz – Borsodi, Soproni, Arany Ászok – képest, elenyésző, arról nem is beszélve, hogy a mainak végképp semmi köze az eredetihez.

A klasszikus, 8 nap szavatossági idővel forgalmazott, Kőbányai sör, egy adalékanyagok nélkül főzött, tipikus tízes ivósör volt. És itták is rendesen a magyarok, 1990-ig nem is sikerült soha annyit főzni, amennyit ne adtak volna el hiánytalanul a KÖZÉRT-ek és az ABC-k. Ma is összetennék imára a kezüket a sörgyártók, ha olyan mennyiségre lenne kereslet, mint a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején. 1991-ben ért a magyar sörfogyasztás a csúcsára több mint 10 millió hektoliter fogyott a hazai piacon.

Ennyit nem volt képes az akkor működő hét – Borsod, Sopron, Martfű, Komárom, Nagykanizsa, Pécs és Kőbánya – lefőzni. Egy millió hektoliter sört importáltunk, elsősorban Csehszlovákiából, korábban az NDK-ból, de érkezett sör Lengyelországból – a nevezetes táncos – és még Jugoszláviából is. Mi magyarok azonban mindig is a Kőbányai világos rekeszei körül sertepertéltünk és gondosan igyekeztünk a zöld üveges söröket a kosarunkba tenni. Gyakran azonban nem, hogy zöld üveges, de semmilyen Kőbányait nem lehetett szerezni. Ilyenkor ráfanyalodtunk az importra, vagy a kor másik emblematikus sörére a Kinizsire is. De ez már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7111923569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.11.02. 14:30:36

off - de most jutott eszembe: már ezeket is kukoricázták, vagy az a technológia csak a rendszerváltással kezdődött?

Sopronidemon 2016.11.02. 19:57:23

Az Arany Ászokot nem bevezetni kellett a magyar piacra, hanem visszavezetni: ugyanis a márka már létezett a 2. világháború előtt is.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.11.03. 23:36:41

@Sopronidemon: Ez azért nem valószínű, hogy annyira élénken élt a fogyasztók emlékében.

Tilaji Sakálok 2016.11.23. 20:48:57

A magyar alapsörhöz én csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy a nyolc napos "kavicsos" sör azért tűnt el a piacról, mert gyakorlatilag ihatatlan volt a végén, és nem a kukoricától. Szerintem a privatizáció után az új tulajdonos csak nézett nagyokat miután belekóstolt, és feltette magának a kérdést, ha ezt a mosogatólét ennyire "szeretik" a magyarok mekkora boltot fog itt csinálni, ha elkezdenek minőséget gyártani. Én nem a Kőbányain szocializálódtam, mert ahol én felnőttem a Balatoni és a Soproni Ászok volt az ivóvíz. 1984-ben költöztem Kőbányai területre, egy évig ittam, aztán szerencsére jött az Arany Ászok, ami ihatóbb volt. A Balatoni világos '88 után annyira leromlott minőségű volt, hogy én már nem ittam egyáltalán. Ezek az alap sörök azért tűntek el, mert ugyan manapság megint igény van az ihatatlan alsó kategóriás sörökre, de akkoriban ezek a löttyöket csak kevesen itták. Mire kikerültek az üzletbe már félig meg voltak buggyanva. Ha felfordította az üveget a tapasztalt vásárló még a barna üvegben is látható volt, hogy az egész valami egy zavaros lötty és nem sör. Pont ezért volt népszerű a zöld üveg, mert abban jobban lehetett látni, hogy mi úszik a sörben, egér vagy csak élesztő.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2020.01.12. 10:47:38

Kőbányai néven lehetett volna jó tízes és tizenkettes sört főzni, de a márka vállalható sörei a Dreherek lettek. Az összes többi ócska sör, amik közül az újra gyártott Kőbányai egyáltalán nem lóg a minőségével.
süti beállítások módosítása