Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kisüzemek nagy harca
2016. szeptember 07. írta: Árpa Jankó

Kisüzemek nagy harca

kert.jpg

Az idei immár a tizenkettedik lesz a Főzdefesztek sorában. Az öt évvel ezelőtti Első Kézműves Sörfesztivál óta azonban nagyon sok minden megváltozott. És sajnos nem minden az előnyére. Az Első Főzdefeszt valószínűleg felejthetetlen marad a résztvevők – a kézműves sörfőzők és a kíváncsi közönség – számára egyaránt. A legoptimistább várakozást is felülmúló tömeg felkészületlenül érte a rendezőket és a kiállítókat egyaránt, de a közönség türelmesen várta ki a sorát és kóstolta végig a mintegy huszonöt pavilon kínálatát.

A siker vitathatatlan volt és ennek legfontosabb bizonyítéka, hogy ezt követően sokan adták fejüket sörfőzésre. A többség persze otthon, saját fogyasztásra kezdett el főzni, de akadtak, akik receptjüket egy-egy már működő főzdében gerillaként főzték meg és akadtak, akik megépítették saját sörfőzdéjüket is. Tucatnyi új sörfőzde kezdte el működését és a kézműves sör egyre népszerűbb lett Magyarországon.

Ez a népszerűség azt jelenti, hogy a közel ötven működő főzdében a hazai sörfogyasztás másfél százaléka készül, nagyjából 100-120 ezer hektoliter. Vajon sok, vagy kevés ez a mennyiség? Kérdés az is, hogy az évi egy-kétezer hektoliter kapacitású főzdék, hogy tudnak piacot szerezni? Be tudnak-e kerülni az üzletláncokba, tudnak-e szerződni kocsmákkal – ezek a növekedéshez elengedhetetlen feltételek. A legnagyobb kérdés persze az, hogy relatíve magas áraikon versenyképesek tudnak-e lenni a piacon, ahol elsősorban a jó minőségű import sörökkel kellene felvenni a versenyt?

Talán az idei év választ ad a kérdésekre. Mindenesetre nagy a mozgolódás, erősödik a verseny a kisüzemek között. Ezt jelzik a törésvonalak: a Kisüzem és a Kraft sörfesztiválok megrendezése és az is, hogy sokan maradnak távol az őszi Főzdefesztről. A fogyasztó ennek hasznát látja, hiszen versenyeznek kegyeiért, de a sörfőzők számára ez a verseny sokszor bizony a fennmaradásért folyik.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr511684303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2016.09.08. 16:54:34

az első tényleg felejthetetlen volt..amikor a rakpartra költözött..na ott döntöttem el hogy soha többé..ami most van meg..bele lehet mindent magyarázni miért kell kötelezően megvenni a poharat, miért kell fizetnem a hugyozásért(ami külön kellemetlen ha vki sörözik-hugyozik, bár ugye az egész város egy nagy wc csésze) de ez akkor is csak egy szánalmas magyarázkodás kb mint amikor a hejnekken arról papolt hogy fogyasztói igények miatt adják ki a 4 decis sopronit persze ugyanazon az áron..aha persze a fogyasztó meg stupid..maradnak a kisebb fesztiválok pl Szentendrén, Esztergomban, a kisebb belváros fesztek a corvinnál pl, a főzdére meg megy aki akar..én nem fogok és van egy olyan érzésem nagyon sokan hasonlóan gondolkodnak
süti beállítások módosítása