Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörgyárak Kőbányán anno
2016. szeptember 03. írta: Kovács Gábor Maláta

Sörgyárak Kőbányán anno

dreher_2.jpg

Két adottságot – a mélyfúrású kúttal elérhető jó minőségű vizet és az egykori kőbánya pincerendszerét — igyekeztek hasznosítani a vállalkozó szellemű serfőzők, akik 1850-ben megalapították a Kőbányai Serfőző Társaságot és felépítették Kőbányán serfőzőházukat, amely 1855-ben Kőbányai Serház Társaság néven kezdte meg működését. Ezt Perlmutter Jakab 1862-ben adta el Anton Drehernek a schwechati sörgyárosnak. Az átvételkor a gyár évi 54 ezer hektoliter sört főzött, és így jelentős gyárnak számított.

hagi.jpg

Ugyanebben az időben Kőbányán már működött egy jelentős üzem Barber és Klusemann Serfőzőház néven. A Barber és Klusemann-féle gyárat 1867-ben megvásárolta Első Magyar Részvényserfőzde Rt. néven működött, és korszerű berendezésekkel nagy mennyiségű sört termelt. Ennek a vállalatnak a svájci származású Haggenmacher Henrik is részvényese volt, aki 1867-ben a Frohner család budafoki sörüzemét is megvásárolta.

farsangi.jpg

A 19. század utolsó évtizedeiben a kis serfőzdék sorra zártak be – nem tudták felvenni a nagy üzemekkel a versenyt. 1851-ben Magyarországon, Horvátországban és Szlavóniában még 773 serfőzőház termelt, ez a szám 1880-ra 140 alá csökkent.

Közben a söripar virágzott. 1892-ben megalapították a Kőbányai Polgári Serfőző Részvénytársaságot. Két év alatt felépítették a sör- és malátagyárat, 1894-ben pedig megindult a termelés. Első évi termelésük 50 ezer hl volt, amit rövid időn belül megdupláztak.

kiraly.jpg

1894-ben megalakult Kőbányán a negyedik sörgyár, a Kőbányai Király Serfőző Rt. 1898-ban megkezdte ugyan termelését, de nem bírta a versenyt a többi nagy sörgyárral, így két év után csődbe került, és fel kellett számolni. A gyárat a Deutsch család vette bérletbe 1900-ban és megállapodott a négy nagy budapesti sörgyárral – a Dreherrel, a Részvénnyel, a Polgárival és a Haggenmacherral – hogy nem fognak sört főzni, kizárólag malátagyártással fognak foglalkozni.

Az utolsó kőbányai sörgyár, az 1912-ben létre hozott Fővárosi Sörfőző Részvénytársaság, Kőbánya hatodik sörgyáraként kezdte meg működését. A gyár első és legismertebb terméke a Mátyás Király Sör volt, ami a védjegyévé is vált. Érdekesség, hogy a gyár épületegyüttesében manapság négy kézműves sörfőzde üzemel.

A címkékért köszönet Kovács Andrásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9511675063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása