Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lordok Háza
2016. június 05. írta: Merza Gábor

Lordok Háza

lordok_haza.jpg

Ha a helység szellemének van még jelentősége az egyre materializálódó '94-es év derekán, akkor a Körtéri MacDonald's-nek bizony nincs sok esélye beilleszkedni a világ nemzeti vagy multinacionális rendjébe.

Ha csak a hősies 56-os ellenforradalmi – sajnálatos események-népfölkelés-dicsőséges forradalom — apám elment tejért, mert a gyerek üvölt helyzetet vesszük figyelembe, bizony, az oroszok belelőttek a házba is, meg abba a pár száz emberbe is, aki védte azt a párnapos szabadságot, meg abba is, aki arra sétált, meg abba is, aki vízért ment, meg abba is, aki akkor született meg, mindenkibe, aki akkor épp ott mozgott és élt.

Ebből persze nem sok maradt. Pár mécses a kövön, aztán az ablakban, majd a néma gyász, megfélemlítés, hallgatás, házkutatás, letartóztatás, tagadás, megtagadás, szégyen és néma gyász és csönd.

De az élet él és élni akar — szent okok miatt. Kavarog minden tovább, kinyit az újságos, a trafik, HÉV indul, Lágymányos, Kelenföld, Albertfalva, Rózsavölgy, Budafok elágazás, Kamaraerdő, Budatétény, Nagytétény, majdnem Érd és így tovább...

A Körtéren emberek tízezrei fordulnak meg nap mint nap és ezek az egyébként igyekvő emberek persze megszomjaznak időnként. Ismét sorra nyílnak a kocsmák, Don kanyar, Apró csárda, Pingvin, Mézesmackó (kettő is), Gödör, zenés cuki. A fejlődés nem áll meg: nyilvános női-férfi vizelde a Szt. Imre szobor alatt, mezítlábas Symphonia, fényreklám, Bartók mozi, majd tegye a pénzét az OTP-be, s OTP-főfiók, gyógyszertárak, BKV gombás jegypénztár, szemfelszedő, busz- és villamosvégállomás-komplexum.

De valami hiányzott: mert nincs Ilkovics, nincs Borostyán. Pedig kell egy hely.

S lőn a Móricz Zsigmond Körtéri Önkiszolgáló Étterem. Jobb, mint a Gellért, bizony, jobb, modernebb, világosabb-tágasabb, valóságosabb, s mindenkinek nyitva-tárva. Belőle lett idővel a Lordok Háza, az a híres finom hely, ahol a sertéspörkölt szaftját meg lehetett venni egy bélásért, úgyhogy több, tunk nincs.

A Lordok Háza volt a nagy olvasztótégely ahol megjelent a hatvanas-hetvenes évek összes mozgó díszleteleme. Ahol az akkor még haladó arab országokból és Vietnamból érkező, csont és bőr diákoknak a kontyos és zord tekintetű, röntgenszemű kasszírnő előtt. A rántott húst a feles borsófőzelék alá rejtő szép, húsos szakácsnők, az egzotikus nyelveket tanulták. De itt realizálta a környék összes tisztviselője a szociális bérkiegészítésként, a szakszervezettől kapott, kötelezően beváltandó ebédjegyet, itt ahol a főzelék hiányzó feltétjét reklamáló vendéget a Zsombolyai utcából rohamkocsival érkező fakabátok bilincsbe verve vitték el az első sötét mellékutcáig, utána élete végéig nem vágyott másra csak pépesre.

Aztán egyszer csak bezárták mint ahogy a többi bisztrót, büfét és Lacikonyhát: a közelmúlt vendéglátásának múzeumait. Eltűntek a haladó arab, iráni, szudáni, vietnámi tanulók, és el a kubai szakmunkástanulók és a lengyel vendégmunkások. Azt a néhány egzotikus, vagy színesbőrű turistát és diplomatát a Körtéren lerendezik a nemzeti érzésű konzervatív tudatú ifjú hadapródok baseballütőikkel.

A Lordok Háza után űr marad és nem egy gyorsétkezető iránti igény. Nem olyan helyre vágytunk, ahol csak kutyafuttában lehet enni. Bekapni reggel egy MacBurit, délben egy Bigmekket, este meg egy Csézburgert és hozzájuk egy nagy barnakólát...

De ez lett. Tiszta Amerika.

További fantasztikus fotók a Lordok házáról

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr138781306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.06.05. 22:59:22

Tökéletes tabló és 22 év után tudjuk: tényleg nem erre vágytunk!
süti beállítások módosítása