Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ispotályos sör
2016. március 14. írta: Árpa Jankó

Az ispotályos sör

A középkorban a sört az aggok, betegek, nyomorékok, szegények segítő italának tekintették.

Ahogy Európában mindenütt, így Magyarországon is, az ispotályokat fenntartó kegyes szerzetesrendeknek, sőt az ispotályokat fenntartó városoknak is külön ispotályos serfőzése volt, esetleg magának a kórháznak volt saját serfőzőháza. Esetenként az illető város külön könyvelési tételre ajándékozta az ispotálynak a sert, vagy látta el saját sörével azt.

Pesten Nagy Lajos korában serfőzőháza volt az Európából Keletre, a Szentföldre tartó zarándokok szállóját fenntartó János-lovagoknak. A török hódoltság után Pest és Buda városok 1713-ban nyert városi szabadságlevélben külön pont emlékezik meg arról, hogy a város serházának jövedelméből tartozik fenntartani ispotályokat. Buda városa 1711-től kezdve minden évben nagy mennyíségű sert ajándékozott a ferencesrendi barátoknak azzal, hogy azt a szegények asztalán osszák szét. Budán és Pesten ez a szokás egészen 1848-ig tartott.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr681869597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása