Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

„Testvérháború”: Vratislav vs. Konrad
2014. február 11. írta: Polgár Laci

„Testvérháború”: Vratislav vs. Konrad

liberec.jpg

A libereci városi polgárság 1560-ban szerezte meg a sörfőzés jogát. A szabályozás rendkívül szigorú volt, nem csak a gyártott sör mennyiségét, hanem a gyártás során alkalmazott előírásokat illetően is. A város és környéke németek lakta vidék volt, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy átvették a szigorú bajor szabályokat, s ennek megfelelő körültekintéssel főzték a sört évszázadokon át.

A 19. század derekán Liberec és környékének sörfogyasztása évi 200 ezer osztrák vödörnyi (1 vödör=51,62 liter) szintre emelkedett, s így szükségessé vált egy nagyobb kapacitású, új  üzem építése.Erre új helyen, a városfalon kívül, egy tágasabb területen, Vratislavicében került sor.

1872-ben a helyi sajtó adta hírül, hogy részvényeket bocsátanak ki. A jegyzésben szinte valamennyi jelentősebb észak-csehországi nagytőkés részt vett, s lett így tulajdonosa a vállalkozásnak.S hogy a sörvágy milyen energiákat is képes mozgósítani, az bizonyítja, hogy az új gyárat rekord gyorsasággal építették fel.

A tulajdonosok 1873-ban megnyerték az ügynek, mai szóval élve „leigazolták” a pilzeni sörgyár vezető sörmesterét is, aki igazgató lett az új gyárban, melyet 1874 elején (alig másfél év előkészítés és építés után) ünnepélyes keretek között nyitottak meg. A nyitó év végére a termelés már megközelítette a 35 ezer hektolitert. Hájek, a volt pilzeni mester jó igazolásnak bizonyult, a sörgyárnak és sörének ugyanis híre ment az egész Monarchia területén.

Még Bécsből is érdeklődtek a libereci sör iránt, és 1891-ben maga I. Ferenc József császár is meglátogatta a vratislavicei gyárat. A századfordulót követően a gyár tulajdonosai osztrák bankokkal kötöttek különböző megállapodásokat, és ahogy az már ilyen esetekben mindig is lenni szokott, hamarosan a bankok, és általuk az osztrák tőke lett a gyár tulajdonosa. Az osztrák befektetői tőke a Monarchia bukása után is maradt a gyárban, melyet 1945 után, mint annyi más üzemet, államosítottak, és az észak-csehországi sörgyári vállalathoz csatoltak. 

konrad.tmavy.jpg

Napjainkban a gyár a Hols Rt. tagja. 2000-ben Konrad néven, egy tizenegyes, majd a tizenkettes prémium változattal jelentek meg a piacon. Ezzel a külföldön könnyen kimondható, márkanévvel váltották fel a korábbi Vratislav sörcsaládot. A név így is „családon belül” maradt, hiszen I. (Brnói) Konrad a régi névadó II. Vratislav cseh uralkodó testvére volt a 11. században.

A Konradnál ma is – akárcsak a Vratislavnál évszázadokon át –, nagy figyelmet fordítanak a minőségre, sörükben nem találhatók „e-betűs” adalékszerek. A gyár termelése folyamatosan növekszik, és egyre újabb piacokat hódítanak meg, söreik így jutottak el Csehország távol eső területei után Magyarországra is.

Említettük, hogy Liberec a Csehországban élő német nemzeti kisebbségek egyik központja. Ismerve a németek precizitását és a csehek söripari találékonyságát, biztosak lehetünk abban, hogy a Konrad sörökben nem fogunk csalódni, ezt a szakmai zsüri ítélete is alátámasztja. A Konrad ESO félbarna sör 2012-ben a „Zlatá pivní peceť”  versenyen 1., a „Pivo České republiky” megmérettetésen pedig 3. helyezést ért el.

Ha becsületes sörisszaként és rajongóként meglátogatjuk a gyárat, ne felejtsük el magunkkal vinni veterán autónkat is, ha van. Fontos ez, hiszen a gyárban működik a veterán autók csehországi múzeuma, ahol minden tavaszon látványos felvonulást tartanak. S hogy miért is éppen itt? Nos, mondhatnánk, hogy ez a gyár gépesítette először a sörszállítást... De nem, nem ezért. Hanem azért, mert 1875-ben Vratislavice nad Nisouban született az autógyártás egyik legnagyobb géniusza, Ferdinand Porsche, a világszerte népszerű Volkswagen „Bogár” tervezője. Ferdinand Porsche kalandos élete egy másik írás témája lehet, s ha találunk sörös kapcsolatot, ígérjük, megírjuk azt is.

 

   

A bejegyzés trackback címe:

http://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr804912513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.