Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Wheat lager avagy a Weissbierpils
2015. november 28. írta: Árpa Jankó

Wheat lager avagy a Weissbierpils

 kapucinus_kotyagos_1.jpgA Sörakadémia legutóbbi sörkóstolóján a négy magyar kézműves sör közül egyedül a Magyarhertelendi Kapucinus Kótyagos nem aratott osztatlan sikert. Pedig a címke és a honlap tanúsága egy egészen különleges sörrel állunk szemben. Idézem: (a Kótyagos) „különleges, alsóerjesztésű, szűretlen, bronzszínű, triplán komlózott lager típusú Búza sör”. Azaz a Kótyagós egy alsóerjesztésű búzasör.

Mármost eddig ismereteink szerint a búzasör – akár a bajor, akár a berlini, akár belga – felsőerjesztésű, vagy ritkán hibrid eljárással azaz alsó- és felsőerjedésű élesztővel készül. Ez utóbbi esetben egy láger típusú sört kevernek a fermentáció során össze egy klasszikus felsőerjesztésű búzasörrel. A német sörterminológiában ezt „Weissbierpils” néven nevezik.A Kótyagos azonban sajnos nem hozza sem a lager sörök letisztult ízvilágát, se a bajor búzák aromás frissességét, és a belga Wit különleges fűszeres zamatát sem. Ha már mindenképpen valamiféle analógiát keresünk talán a Berliner Weisse tejsavas savanykásságához áll legközelebb – csak ez egy jóval erősebb változat.

A Kótyagos íze még a vállalkozó szelleműnek nevezhető sörivók számára is nehezen sorolható be a szerethető, könnyen megszokható sörök közé. Tekintettel arra, hogy több üveggel is kóstoltunk, gyanítjuk, hogy a Kótyagos receptjével lehetnek gondok. Hogy mi, arra kíváncsian várjuk olvasóink megfejtését!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr538127262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása