Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az én prágai kocsmáim
2016. augusztus 15. írta: Kovács Gábor Maláta

Az én prágai kocsmáim

pinkas.jpg

Először a nyolcvanas években hozta úgy a sorsom, hogy belekóstolhattam a prágai kocsmák hangulatába. Szerencsémre Gyuri barátom, aki akkor már sokadszorra itta végig a város nevezetes kocsmáit, megkímélt attól, hogy csak úgy találomra járkáljak kocsmáról kocsmára. 

Ő tanított meg, hogy a legjobb krusoviceit a Párizsban (Parízské) kapom, szemben a zsinagógával, a legjobb velkopopoviceit az Ökörben (U Černého Vola), a legjobb pilzenit a Kandúrban (U kocoura), a legjobb Budvart a Medvében (U Medvidkú), míg a legjobb smichovi sörért a Két Szívbe (U dvou srdci) kell menni.

Ő vitt el az U Malvazu-ba (amit a cégére okán Hordósnak neveztünk) megkóstolni a braniki barnát, ő mutatta meg Hrabal törzsasztalát a Tigrisben (U Zlatého tygra) és vele ittuk le magunkat a Na Kampéban.

A reggelt többnyire az Pinkaszban (U Pinkasú) kezdtük, korán nyitott és az első sörhöz két koronáért ettük a zónaadag gulyást. Egyik hely jobban tetszett, mint a másik és a jobbnál-jobb sörökhöz is nagyon olcsón jutottunk hozzá. A Fleku (U Fleku) is csak azért maradt ki, mert hiába volt finom a söre, már akkor is turistalátványosságnak számított, akárcsak a Kehely (U Kalicha).

Később nélküle is megfordultam Prágában és magam is felfedeztem is néhány helyet: a Keselyűt (U Supa), a körbeállványozott Vejvodát (U Vejvodu), a Két Macskát (U dvou kocek), a közeli körtemplomról elnevezett Rotundát (Hostinec U Rotundy) és nagy kedvencemet a Brabanti Királyt (U krale Brabantskeho).

A felsorolt helyek közül sok megvan még, de ha Prágába vet a sors többségüket akkor sem látogatom meg, inkább a külvárosok, Smichov és Holesovice felé veszem az utamat, ahol még akadnak kocsmák, melyeket még nem leptek el a turisták.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr564821472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktakoma 2012.10.09. 12:40:00

Emlékezetemben a U Dvou Srdcí nem úgy nézet ki, ahogy mostanában és sokáig valami puccos étterem működött más néven a helyén. Jól emlékszem?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.09. 13:29:43

Off, mert nem sör, de Közép-Európa legjobb koktélbárja: www.bugsysbar.cz/en/

És a célközönség meg az árfekvés miatt ezt sem lepik el a turisták, legalábbis nem azok... :)

-kk- 2012.10.10. 18:28:34

Régóta kíváncsi vagyok rá, de csak a cikked apropóján jut eszembe végre rákérdezni: szerinted mitől válik egy hely "a legjobb velkepopovicei", "a legjobb krusovicei", vagy "a legjobb pilzeni" lelőhelyévé? Mi emeli ki őket a többi, azonos sört csapoló, patinás prágai kocsma közül?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.11. 09:25:19

@-kk-: ez bennem is felmerült, de nem akartam polírozni az inkompetenciámat :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.10.13. 17:58:41

@-kk-: @lilakutyak: Amikor megismerkedtem a prágai kocsmákkal a hagyományt követtem, ami a nyolcvanas években alakult ki honfitársaim körében. A felsoroltak és az a néhány, ami feledékenységem miatt kimaradt, nagyjából a Pinkasz és az Ökör között, kicsit girbe-gurba utakon, de egy nap alatt végigiható volt és eközben még a város idegenforgalmi látványosságait is érintettük.
Legjobbak persze csak itthon lettek, amikor barátainknak számoltunk be prágai sörözéseinkről. A feldicsérés teljesen önkényes, hiszen a sör mindenütt hibátlan volt, vagyis az érzelmek, az élmények és a söröző miliője sorolta a többi elé – legalábbis számunkra – az említett helyeket. Ezek voltak a kocsmák, melyeket egyetlen utunk alkalmából sem hagytunk ki. Ezek voltak a prágai sörözések biztos pontjai, ahonnét – ha lábunk még engedelmeskedett a kíváncsiság parancsának – még számtalan megnevezetlen kocsmába vezetett utunk.
süti beállítások módosítása