Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörvadászat Kácovban
2015. július 26. írta: Polgár Laci

Sörvadászat Kácovban

kacov.jpg

A Sázava folyó kanyarulatában elterülő festői környezetben fekszik Kácov, ez kedves kis mezőváros. Első írásos említése 1352-ből származik, de biztosan tudható, hogy már ezt megelőzően is lakott terület volt ezen a helyen. A kicsiny települést meglepően hatalmas kastély uralja. Az egykori főúri épület mögött, közvetlenül a Sázava partján áll a Hubertus sörgyár épülettömbje. Ez már sokkal inkább összhangban van környezetével kicsiny városkához kicsiny sörgyár dukál. A Hubertus márpedig ilyen.

Mini főzdének gondolnánk, de azért annál mégiscsak nagyobb a termelése – 2014-ben 20 ezer hektolitert sört főztek. A gyárban jelenleg 5 féle sört gyártanak, és ezzel gyakorlatilag teljesen lefedik a legszükségesebb sörök teljes választékát: kezdve a 10º-os világos sörükkel, folytatva a 11º-os Mediummal, a 12-es Premium lágerrel, a 13-as barna speciállal és végül befejezve az alkoholmentes változattal. A kácovi sörök mostanában Budapesten is kaphatók.

A kácovi sörfőzés azonban, csakúgy, mint megannyi csehországi településen, több száz éves múltra tekint vissza. Az első írásos említést követően nagyjából száz évvel, a 15. század közepén ugyanis elkezdte a gyár a sörfőzést. Akkoriban persze még nyilván nem a mai méretekben. Maga az épülettömb nem véletlenül fekszik a kastély és a folyó közötti szűk területen, ezen a településen ugyanis uradalmi sörfőzde működött a kezdetektől egészen 1922-ig, amikor a frissen alakult csehszlovák állam tulajdonába került.

A gyárat 1957-ben bezárták, és csak az ezredfordulót követően nyitották meg újra. Ekkor leporolták a régi recepteket és egészen kitűnő sört sikerült főzniük, amit az is bizonyít, hogy az utóbbi években több különböző termékük is nyert valamilyen színű Sörpecsétet az egyik legrangosabb, vaktesztek egész sorával lebonyolított csehországi sörversenyen, a tábori Pivní pečeť eseményen.

Šalanda nevű éttermük ráadásul a Pivo-bier-ale nevezetű szakmai újság szavazásán a „2015-ös év vendéglője”  címet is elnyerte. A 2010-ben étteremmé korszerűsített gyári söröző bármelyik nagyobb gyárnak is a büszkeségére válhatna. Remek konyhájából sokféle sörkorcsolya mellett „komolyabb” ételeket is rendelhetünk, nem fogunk csalódni. A több teremből és kerthelyiségből álló vendéglátó hely remek kikapcsolódást nyújt, főleg jó időben, amikor teraszáról a kanyargó Sázavát nézhetjük, amely szinte a „székeink alatt” folyik tovább.

Szent Hubertus a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje, aki Hubert néven 705 és 727 között Liège (Lüttich) városának püspöke volt. A róla elnevezett kácovi sörfőzde értő vezetéssel látogatható. A sör finom, a sörgyár kis kedves, étterme kellemes, a városka kastélya hatalmas, a környék mesebeli… Mi kell még egy kellemes pihenőhöz? Főleg, hogy Kácov mindössze néhány kilométerre fekszik a Prága–Brno autópályája 49-es kijáratától.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr917388232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sopronidemon 2015.04.23. 16:09:14

Hubert, másképpen Szent Hubertus a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje, aki kb. 705 és 727 között Liège (Lüttich) városának püspöke volt - és nem isten. Bocs a helyreigazításért.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2015.04.25. 15:10:54

@Sopronidemon: Teljesen igazad van! Köszönjük! Javítottuk!
süti beállítások módosítása