Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A pálinka dícsérete avagy kontra Hamvasnak
2014. szeptember 14. írta: Árpa Jankó

A pálinka dícsérete avagy kontra Hamvasnak

pálinka.jpgTisztelt Hölgyeim és Uraim, tudják-e Önök, mit jelent az esszencia szó? Persze, én is tudom, hogy tudják. Az esszencia valaminek a lényegét, valaminek a velejét jelenti. De azt tud­ják-e, mi a lényege a gyümölcsnek? Ha nem, hát megsúgom, hogy nem a különféle (főleg tökből készült) gyümölcslevek, nem is a túlcukrozott sűrítmények, melyekből a kátrányízű szörpöket készítjük, illetve készítik Önök, merthogy magam ily galádságra nem vetemedem; néhányan, azt sejtem, főleg a hölgyek köréből, a lekvárra gondolnak, de elméjük, ha azt akarják kitalálni, ami az esszenciák királya, elméjük akkor bizony rossz úton jár. Mert mindez lópisztoly: én a pálin­kára gondolok. A pálinkára, amelyet Bugyinak, targyinak, matalkónak, románosan cujkának, németesen snapsznak, sőt papramorgónak is hívnak. A pálinka a gyümölcs értelme és lényege. Mint szemnek a fény, anyának a gyermek. Mint festőnek az ecset, költőnek a nyelv. Csak az tudja, miről beszélek, aki a szájához emelt már egy kupica bodzapálinkát, beleszagolt, és összefutott szájában a nyál, mert a pavlovi reflexek tudomására hozták, hogy a következő pillanatban egy kevéske időre a mennyország lakója lesz. Nincs igaza a filozó­fusnak, amikor elítéli a pálinkát és a pálinkaivó népeket. Sze­rintem nincsenek is csak borivó, pálinkaivó vagy csak sörivó népek. Régiók vannak, melyeket a táj szelleme, a domborzati viszonyok, a flóra és fauna misztikus viszonyrendszere alakít olyanná, amilyenek.

„És figyeld csak meg – így a filozófus – milyen az, aki pálinkától részeg. A boros folyton kering; a pálinkás ki-kitör, aztán összecsuklik, amíg fejbe sújtva leros­kad. Az egyik parabolás örvénylő tánc, a másik a szögletes és szaggatott mozgás. (...) Ez a múzsai és a barbár népek közt lévő különbség.” Micsoda szofizmus, minő előítélet! Imigyen csak olyan ember szólhat, akinek fogalma sincs arról, hogy a pálinka meditatív ital, a magányosok mennyei nektárja. A pálinkát egyedül kell inni, legfeljebb kettesben, és kivételes alkalomkor hármasban. A bort és sört fogyasztók a harmadik-­negyedik pohár után kornyikálni kezdenek és ugrabugrálni, pattognak, akár - már elnézést e pórias kifejezésért - szóval, pattognak, mint birkaszar a deszkán; az igazi pálinkaivók ellenben befelé fordulnak, csöndben maradnak, és merengő szemekkel az élet végső értelmét kutatják. A pálinkaivás belső utazás a lélek legrejtettebb zugaiba. Egyszerre van jelen benne a víz anyaga, a bor lelke és a vér szelleme. Fogalmat eme itóka természetéről az alkothat igazán, aki késő este, vagy éhomra, ebéd előtt, fölhörpintett egy stampedli, mondjuk, barackpá­linkát. Az az ember birtokosa a legmélyebb tudásnak, az tudja, mi az agynak a vér, jóginak a transz, költőnek az ihlet.

(Idézet Bozsik Péter A pálinka dicsérete és más történetek című könyvéből. A kötet 2012-ben a Zetna kiadásában jelent meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr775107634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.tejföl 2013.02.27. 08:07:13

Már csak a sör filozófiáját kellene valakinek megírni!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.02.28. 08:44:38

Király, kell a drágaszág! :) Még az is megérne egy misét, hogy min múlik azon tétel, kinél a kecske-, kinél a birkaszar pattog a deszkán. Mert kecskeméti származásúként nekem nyilván kecskeszar...

@mr.tejföl: Egyszer már gondolkodtam azon, hogy a bor filozófiájából kellene egy meta változatot írni, egy template-et, ami alapján bárminek meg lehet írni a filozófiáját, csak el kell dönteni, hogy mit akarunk szimbólumnak (Hamvasnál a bor), mit ellenszimbbólumnak (Hamvasnál többek között a pálinka), és mit akarunk valóban fikázni vele (Hamvas szinte mindenbe beleköt a maga módján, de azért vannak hangsúlyok). De nincs elég időm és motivációm, majd ha nyugdíjas leszek, és nem visz el előtte a májam:)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.03.01. 15:59:08

@replikátor: mi az érdekes? el kell olvasni a könyvet és akkor el lehet dönteni kinek van igaza: Bozsik Péternek vagy Hamvas Bélának.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.05. 08:49:00

Lelkesen megvettem, de még pálinkáról nem nagyon volt szó benne. Mondjuk szórakoztató, de a poszt alapján egészen mást vártam.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.03.06. 07:01:30

@lilakutyak: Gondolom azóta már eljutottál a pálinkáig is...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.03.06. 08:48:59

@Árpa Jankó: Még nem, mert két könyvet olvasok párhuzamosan napi fél órában :( De majd...

bucox 2013.06.07. 10:33:51

Ha a könyv érdekel valakit a könyvhéten az újvidékiek pavilonjában kapható!
süti beállítások módosítása