Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

India Pale Ale
2014. március 01. írta: Árpa Jankó

India Pale Ale

Az India Pale Ale – azaz rövidítve az IPA – egy klasszikus angol felsőerjesztésű sörtípus. Anno egy olyan sört jelentett, amit Indiába szállítottak és azért, hogy a hosszú hajóutat épségben átvészelje, az átlagosnál erősebben komlózták.

A brit gyarmatbirodalom összeomlásának és a pasztörizálás bevezetésének következtében sokáig úgy tűnt, hogy az IPA a feledés homályába vész. Szerencsére azonban a huszadik század végén, köszönhetően az amerikai házi sörfőzőknek, feltámadt halottaiból és a sörínyencek egyik kedvencévé lépett elő. Nem véletlen, hiszen a komlóval és az alkoholtartalommal való játszadozásra, ha úgy tetszik kísérletezésre, abszolút alkalmas.

A bőkezűen használt komló lehetőséget teremt arra, hogy az átlagos pilzeni keserűértékét minimum megduplázva egy alkoholfokban, azaz malátában is gazdag, ízbombát hozzanak a sörfőzők létre. Az amerikai BridgePort IPA készítéséhez például nem kevesebb, mint öt komlófélét – cascade, chinook, golding, crystal, nordwest ultra – használnak.

Ugyanakkor a legtöbb IPA jellemzője a komlókeserűség mellett felbukkanó, gyümölcsös – leginkább citrusos – aroma. Képzeljük el ezt a laboratóriumi körülményeket igénylő aprólékos íz-egyensúly teremtést nagyipari körülmények között. Ugye reménytelen?

Az IPA amerikai újjászületését követően Európában is ismét megélénkült az érdeklődés, a majdnem elfelejtett sörtípus iránt – és nemcsak Angliában kezdték meg újra a főzését, hanem még Japánban is. A prágai Pivovarsky Dum-ban is bekerült a szortimentbe és persze nem maradhatott ki a sorból a dán Mikkeller és a skót BrewDog sem.

Az európai IPA persze nem azonos az amerikaival, és ennek oka elsősorban az európai és az amerikai komló szignifikáns különbségeiben keresendő. Mindenesetre izgalmas sörkóstolást lehet rendezni a különféle IPÁ-k összevetéséből. Szerencsére a beszerzéshez nem kell Bécsig utazni, a Kertész utca sörkülönlegességek boltjában is többféle IPA kapható.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr783413053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2014.03.01. 20:17:18

"- Máshol nem is kapni, igaz Gábor? Korrekt megint, mint a német sörös cikked!" - írta nekem Hajdók Zoltán, facebookon a fenti cikk után.
Az a Hajdók Zoltán, aki feljelentett a HVG főszerkesztőjénél, mert egy cikkem leadása és megjelenése között bezárt az írásban bemutatott bolt. Aki Ligeti Nagy Tamásnak azt is nehezményezte, hogy úgy írtam a Adria sétányon levő boltjáról, hogy előtte nem kérdeztem meg, hogy ő mit is szeretne nyomtatásban látni. Most azt nehezményezi, hogy a blogon az IPA-cikkben, csak a csakajósört említem. Nos úgy érzem nem tőle fogom tanulni a sajtóetikát! Azért sem, mert a stílus maga az ember és ő sajnos egy bunkó, akit "ingyér" nem fogok reklámozni, akkor sem, ha ő úgy gondolja, hogy ez jár neki!

kieső 2014.03.02. 15:58:10

@Árpa Jankó: a blogodon azt írsz le, amit csak akarsz; törvényes keretek között persze. Ne izgasd magad.

Gérard Duchemin 2014.03.06. 08:11:15

@kieső:

"a blogodon azt írsz le, amit csak akarsz; törvényes keretek között persze."

Ez egy mese

alehunter 2014.03.06. 22:15:02

@Árpa Jankó: értetlenül állok az eset előtt...

Bud Taste 2014.06.04. 13:43:28

@Árpa Jankó: Azért egy félmondat erejéig a magyar IPA-kat is meg lehetett volna említeni, + ha már Pivovarsky Dum akkor az Élesztő is befért volna:)
Ha már a szerző csehofil, akkor a Matuska kihagyhatatlan, ami az IPA-t illeti.
Amúgy az Almáriumtól a Venenumig elég sok boltban lehet IPA-t kapni a teljesség igénye nélkül az Anonymustól a Zodiac-ig
www.kezmuvessorok.hu/boltok.php
süti beállítások módosítása