Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hraballal a Bástyában
2013. május 31. írta: Árpa Jankó

Hraballal a Bástyában

bástya.jpegAz író egy májusi estén, egy praktikus műanyag szatyorral a kezében sétálgatott a budapesti Rákóczi úton. Ő az, semmi kétség! – állapítottam meg, nem a szemem káprázott.

Hrabal közben rápillantott egy kirakatra, aztán halkan mondott valamit a mellette lépdelő fiatalembernek és csendben folytatták utukat, baktattak tovább Rókus kórház felé a Rákóczi úti platánok alatt. Kisvártatva a Tuborg söröző elé értek. Tulajdonképpen a Bástya vendéglőről lenne szó, melynek Rákóczi úti szárnyát, mióta Kőbányán is főzik a híres dán sört, új névre kereszteltek.

A jól csengő név csábításának az író és kísérője persze nem tudott ellenállni és habozás nélkül beléptek a helyiségbe. Mintha csak ezért repültek volna ide Budapestre, hogy kipróbálják, felveszik-e a versenyt a magyar sörök, a pesti kocsmák a versenyt a híres pilsenivel, a csodás U zlateho tigrával. Az írót persze nem ez vezette Pestre: akkoriban kiadott új könyvét dedikálta, abban a városban, ahol talán még a prágainál is nagyobb népszerűségnek örvendett.

Beléptek a sörözőbe és Hrabal szemmel láthatólag elégedett volt a látvánnyal, és az emberekkel teli helyiség zsongása a fülének oly kedves, hazulról ismerős kocsmai zene hangjait idézte fel. Tetszett eddig is a város, de az igazi kíváncsiság mégiscsak egy kocsmába vezette. Sejtette, itt tudhatja meg a legtöbbet egy városról, még ha a nyelvet nem is ismeri, a zsivajból pontosan választhatta ki a tiszta és hamis hangokat és könnyedén olvasott az arcokról is. 

Aztán megérkezett a sör is. Szépen maga elé tette, szemlélte a buborékok játékát és ahogy a sör habja leülepedve csipkés mintát hagyott a korsó falán. Lassan felemelte a korsót, a fény felé tartotta, még egy kicsit gyönyörködött a látványban, majd jólesőn lehúzta a korsó tartalmát. Szemmel láthatólag ízlett neki, legfeljebb azt sajnálta, hogy nem egy jó magyar sör emlékét viheti haza magával.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr555337399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.05.31. 12:38:06

Az írás a nyolcvanas évek elején keletkezhetett, ekkor kezdték meg a Tuborg liszensz főzését Kőbányán. Minőségi problémák miatt, azonban a Tuborg hamarosan megvonta a névhasználati jogot és a Tuborg állítólag Mátyás néven folytatta karrierjét.

blash 2013.05.31. 13:19:41

A nyolcvanas években még voltak fák a Rákóczi úton?
süti beállítások módosítása