Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ogreface „Hermelinje”
2013. január 15. írta: Ogreface

Ogreface „Hermelinje”

ogreface.jpg

Nem csak az íze miatt szeretem ezt a cseh eredetű sörkorcsolyát, hanem azért is, mert egy olyan adag étel, ami egy prágai csatangolás során, kitart a következő kocsmáig, viszont nem telít el, nem lesz tőle álmos és lusta az ember, ez pedig igen fontos szempont, ha naponta 8-10 sörözőt szeretnénk meglátogatni.

Jó dolog az is, hogy erre a furmányos készítményre ugyanolyan jól esik a fekete Regent, a szűretlen Bernard vagy a tankos Prazdroj is – bátran ki merem jelenteni, hogy szépen simul minden sörhöz. Megunni sem lehet, mert nem talál az ember két egyformát az egész túra alatt belőle.

Csak sajnos az ember nem mindig szlalomozik Prágában, vagy valamelyik cseh kisvárosban. Szerencsére azonban a „Hermelin” otthon is elkészíthető az itthon kapható camambert sajtok felhasználásával. De sok beszédnek sok az alja, inkább elmondom, hogy én hogyan készítem el ezt a finomságos sörkorcsolyát.

Az alap a fentebb is említett camembert sajt – bármilyet lehet választani, ízlés és pénztárca szerint. Én a közepes méretű és kerek sajtokat veszem, mert ezzel lehet a legjobban bánni. A sajtokat hosszában kettévágom, megkenem házi „Erős Pistával”, megszórom durvára őrölt színes borssal, teszek bele leheletvékony szeletekre vágott fokhagymát és egy-két hagymakarikát.

Összeborítom a megpakolt feleket és egy fogpiszkálóval összetűzöm őket. Veszek egy nagy jénait vagy csatos üveget, beleszeletelek egy nagy adag hagymát, beledobálok pár gerezd félbevágott fokhagymát, fűszerezem babérlevéllel, pár szem borókabogyóval, egész borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és vágok egy szál rozmaringot a kertből, amit egy kicsit megpöndörgetek a tenyeremben. Az edénybe belepakolom a felfűszerezett sajtokat, rakok közéjük ecetes cseresznye paprikát, amiket egy hegyes késsel kicsit megszurkálok és utána felöntöm az egészet étolajjal. Az edényt lezárom és minimum egy hétig, de inkább tíz napig a hűtőben érlelem.

Az eltelt idő után, kistányérra rakok egy sajtot, melléteszek egy adag olajban érett hagymát és egy cseresznye paprikát, pár szelet barna kenyeret és egy korsó sört. Persze aztán a sörből még egyet és aztán még egyet stb...  Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr985018560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.01.15. 07:35:20

Ogre barátom szövege és Hermelinje is tökéletes. Egy apró megjegyzés: a Hermelin egy cseh camambert sajt, a Nakladny Hermelin egy remek sörkorcsolya. A feltalálója iránti tiszteletből a nevet akkor is megőrizzük, ha mondjuk Tihany camambertből készítjük Hermelinünket a KANDÚRKONYHÁNKBAN.

-kk- 2013.01.15. 09:53:42

@Árpa Jankó: Egy kis kötözködés: kihagytál egy 'a' betűt meg pár ékezetet, és "nakládaný hermelín" a tökéletesen autentikus forma :)

De hogy konstruktív is legyek: mit gondoltok arról az iskoláról, amelyik nem a tíznapos hűtős, hanem a kétnapos hűvös ( kb. 10 fokos) érlelést követi?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.15. 10:34:18

@-kk-:

Hát, ugye stílszerűen van az alsóérlelésű hermelin (hűtő, tíz nap), meg a felsőérlelésű (kamra, sőt camra, 2 nap)... ;-)

Ogreface 2013.01.15. 14:02:41

@-kk-: Én utoljára szilveszterre készítettem és 10 napig pihent a kamrában. A társaság szerint nagyon jó lett, szépen át érett. Én a hűtőt azért írtam, mert az azért mindenkinek van, míg hűvös kamrája például a panellakóknak már nemigen. / Szerény véleményem szerint, azért a két nap nekem egy kicsit kevéskének tűnik. /
Egyébként Prágában is kaptunk olyan Hermelint, ami talán ha egy félnapot ázott az olajban, de olyat is, ami már szinte szétfolyt. Lehet kísérletezni, ki milyen érettségi állapotban szereti a legjobban és ezt mennyi idő alatt éri el, akár a kamrában, akár a hűtőben. Lásd például a híres " a sör tökéletes hőmérséklete és a pincelépcsőfokok száma" kísérletet. ;-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.01.15. 15:41:56

@promontor: :)))

egy félszeg szakmai kérdés: más fajta olajjal érdemes kísérletet tenni? (oliva?)

mattphilips 2013.01.15. 19:05:06

Jó kis recept! Azt még hozzátenném, hogy az olajat nem szabad kidobni, mert jó lesz a következő adagnak is!
Nálam egyébként a pivny syr a top cseh sörkori. Ajánlom mindenkinek az otthoni készítését, mert romadur sajtot szinte már minden spar-ban kapni otthon is, de a klasszikus zöld csomagolású is fellelhető gyakran a groby üzletekben. Az egyszerű receptet meg millió változatban megtaláljuk a neten.

Ogreface 2013.01.18. 13:37:43

@Pável: Próbáltam már extra szűz olíva olajjal, de az besűrűsödik és olyan lesz az egész, mint a kocsonya.

Szalcsi bácsi 2013.01.23. 14:58:51

Én biz megpróbáltam olíva olajjal de nem hűtőben csak a hűvös kamrában érleltem és pazar volt a végkifejlet...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.01.24. 19:21:38

jogos, az olívaolaj a hűtőben befelhősödik, megzavarodik, ha vele készül, akkor tényleg jobb ha egy nem jég-, csak hűs kamrába tesszük. De ettől nem is fosik az embernek fia, ha netán bezabál belőle... :p

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.25. 08:18:19

@Ogreface: @Pável: Ez azért az olívaolaj minőségétől is függ. A rosszabbakban a kiváló viasz kis göböcskéket alkot, a jobbakban ködös fehérséget. De jobb alacsonyabb dermedési fokú olajjal csinálni, (ezek ált. a telített zsírvakból állóak, napraforgó, repce) meg hát az olívának szerintem a jellegzetes alap aromája is elviszi egy kicsit az ízeket.

Ogreface 2013.01.25. 11:53:46

@pif: Így van, valóban elviszi egy kicsit az ízeket, ráadásul jóval drágább is és nem tud hozzáadni semmi pluszt. Lehet még próbálkozni hidegen ütött napraforgó olajjal is, de annak is igen intenzív íze van. Szerintem maradjunk a jól bevált hagyományoknál... :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.25. 12:02:18

@Ogreface: egyetértek. Én csak azt nem értem, hogy sokan ellenérzéssel vannak a repceolaj iránt, pedig szerintem hideg pácokhoz jobb is, mint a napraforgó. Ha sütünk vele, valóban van egy jellegzetes szaga.

rambo13 2013.01.28. 15:52:35

@pif: igen, igen, a recpe nálunk -(talán a margarain miatt?) nem túl népszerű, pedig nagyon sok helyen, elég széleskörben használják, nem is akárkik...pl Thomas Keller Bouchon-jában...csak amerikában CANOLA néven fut (Canadian oil, low acid),

ráadásul (bármilyen meglepő), még a "kenhető" lurpak vajba is ez kerül, és egyáltalán nem bántó ízű (ellentétben a margarinnal)

ráadásul elég nagy repceterületek vannak hazánkban...
süti beállítások módosítása