Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Füstölögni még szabad?
2012. január 14. írta: Árpa Jankó

Füstölögni még szabad?

A dohányosok lassan páriaként élhetik életüket, a kocsmákban már betiltották a dohányzást, és ha ez így megy tovább a saját lakásban füstölgőre is kommandósok törhetik majd az ajtót. Panaszra azonban semmi ok, hiszen hálásak lehetünk, hogy egy kevésbé kritikus korban születtünk.

A dohány, illetve a dohányzás sok évszázados története ugyanis párhuzamosan fut a dohányzás üldöztetésének történetével. Ellenzői elsősorban egészségügyi érveket hoznak fel ellene, de a dohányosokat okolták a gyakori tűzesetekért is.

Nyugat-Európában a 17. században börtön, vagyonelkobzás és pellengér volt a büntetés, de egyes török uralkodók szintén rossz szemmel nézték a dohányzás szenvedélyének terjedését. Különösen IV. Murád (1623-1640) szultán lépett föl szigorúan a dohányosok ellen, nézete szerint a gyaurok azért kedveltették meg az igazhitű mohamedánokkal, hogy megritkítsák soraikat, s ezzel bomlasszák a birodalmat. Mindketten hitelt adtak ugyanis annak a népi vélekedésnek, miszerint a dohányzás impotenciát okozhat. Lehet persze, hogy a népi hiedelem a szultántól származott, mindenesetre ez a téveszme sokáig tartotta magát a törökök között.

A szultán rendfenntartó janicsárjai szívesen rajtaütöttek azokon a kávézókon, ahol rendszeresen füstöltek. Az ilyen helyeket a rendőrség valójában nem nézte jó szemmel, mert a ráérő igazhívők gyakran itt gyűltek össze szidalmazni az udvart és a kormányt.. Murád szultán kegyetlen zsarnok volt; öt öccsét ölette meg. Szokása volt, hogy időnként ellenőrző körutakat tegyen a sötét éjszakában. Nevelési célból egy alkalommal lefogatott egy pipázáson rajtakapott katonát: miután orrát átfúratta, a lyukon áthúzatott egy pipát,  a szerencsétlen embernek így kellett végigmasíroznia a városon egész az akasztófáig, ahol másnap felkötötték.

Szóval barátaim semmi elégedetlenség, minket még kalodába sem zárathatnak károsnak ítélt szenvedélyünk miatt, és egyelőre csak árdrágítással igyekeznek egészséges életmódot ránk kényszeríteni! Még szerencse, hogy a cigaretta a legnagyobb problémánk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr693311484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása