Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zugfőzés a holdfényben
2011. december 12. írta: Árpa Jankó

Zugfőzés a holdfényben

A poitín – az illegálisan főzött whiskey – Írországban mindenütt közkedvelt ital volt, sőt, Ulsterben egyenesen többre tartották, mint legális változatát, amelyet a köznyelv csak „parlamenti whiskeynek” becézett.

Így nem csoda, hogy lelkes fogyasztók egész hada volt hajlandó magasabb árat fizetni a poitínért, amíg egy gallon legális whiskey 7 shillingbe került, addig a poitínért 8, de esetenként 9 shillinget is adtak.

A zugfőzők és a csempészek legtöbbjét a gazdasági kényszer vitte a tiltott útra. Korabeli leírásokból tudjuk, hogy a „poitín men”-ek többsége egyszerű parasztember volt, aki elveszítette a földjét, esetenként tanult whiskeyfőző mester, akit kirúgtak az állásából. Ezek az emberek valójában mesterei, mondhatni művészei voltak szakmájuknak.

Nagy gonddal választották ki működésük színhelyét, amely távol esett a fináncok járta útvonalaktól, bőségesen csordogáló friss hegyipatak volt a közelében és megfelelő mennyiségben állt rendelkezésre a tüzelőanyag, ami leggyakrabban a tőzeg volt.

A zugfőzők – akik nem ritkán az éjszaka leple alatt végezték tevékenységüket és emiatt moonshine men-nek, vagyis holdvilág embernek is nevezték őket – mesterei voltak a szakmának. Gyakran előfordult, hogy az egykori zugfőző később a legális szesziparban talált állást és biztos megélhetést magának, ahogy az is, hogy egyik-másik sikeresen működő zugfőzde „kifehéredett”, vagyis a törvényes útra lépett.

A zugfőzés méreteire jellemző volt, hogy az 1806-ban az Írországban lepárolt 11 400 000 gallon whiskey egyharmada után nem fizettek adót! Ezt persze már a hatóság sem tűrhette szó nélkül és hajtóvadászatot indított ellenük.

1811 és 1813 között körülbelül húszezer zugfőzdét fedeztek fel és semmisítettek meg – a lebukott emellett még jókora pénzbírságra is számíthatott. A hordozható lepárlóberendezések és zugfőzdék kora 1823-ban áldozott le. Ebben az évben sikerült a legendás ír whiskeyt legális csatornákba terelni, mivel megszületett a törvény, amely szabályozta a szeszlepárlást és az alkoholforgalmazást Írországban.

Az új rendelet lényegesen enyhébb feltételeket szabott elődjénél, és a kincstárnak fizetendő adót is a korábbi tétel felében állapította meg. Azért persze senkinek se legyenek hamis illúziói: ha lényegesen kisebb mértékben is, de az illegális szeszfőzés – csakúgy, mint a világ számos más pontján – ma is folyik.

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk, hogy a 19. század ír zugfőzői és csempészei rengeteg ötletet adtak 20. századi amerikai kollégáiknak, ami az Amerikába nagy számban kivándorló íreket tekintve nem is olyan nagy csoda. Ahogy az sem, hogy az amerikai szlengben a moonshine és a moonlight az illegálisan főzött vagy csempészett szeszesitalt jelenti.
.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr483344935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kieső 2011.12.30. 23:42:06

Olyan dezsavűm van, nem volt már fönn ez a cikk egyszer?...
Nem baj, jó újra olvasni :-)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2014.10.16. 02:02:55

@kieső: Annyira jó, hogy még sokszor fent lesz!

kieső 2014.11.19. 11:12:10

Több, mint remek :-)
süti beállítások módosítása