Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Búzafűlé sörfőző módra
2011. október 08. írta: Árpa Jankó

Búzafűlé sörfőző módra

A német sörfőzők mind a mai napig tartják magukat az 1516-os Sörtisztasági Törvényhez. Ez hagyománytisztelő magatartás azonban erősen gúzsba köti a német sörmesterek kezét. Miközben világszerte a csokoládétól a paradicsomig mindenféle természetes alapanyagból készülnek újszerű és izgalmas sörök, a németek továbbra is ragaszkodnak a maláta-komló-víz szentháromsághoz. Ez természetesen behatárolja lehetőségeiket és ennek megfelelően a kísérletező szellemű sörfőző érdeklődése inkább a történelmi gabonafajták felé fordul.

Így van ez a Riedenburger Historisches Emmer Bier esetében is. A sörgyár környezettudatos alapítói Martha és Michel Krieger 1980-óta főznek sört, szigorúan szem előtt tartva az ökológia gazdálkodás alapelveit. A sörfőzéshez a szokásos malátákon kívül használnak zabot, rozst és a korai búzafajtákat, így alkor-, tönke- és tönkölybúzát is.

A Historische Emmer Biert 2004-ben főzték először. Készítéséhez ötven százalékban tönkebúza-malátát (Emmer-Malz), ezenkívül, tönköly- (Dinkel-), egyszemű- (Einkorn-), árpa- (Gersten-) és búzamalátát (Weizenmalz) is használnak.
Az eredmény egy különleges 12,8% szárazanyagtartalmú, 5,5% alkoholtartalmú bronzszínű sör. A búzasörökhöz képest visszafogott savanykásság jellemzi és kellemesen itatja magát, hogy aztán gyümölcsös lecsengésű utóízében felbukkanjon a komló keserűsége is.

Bármennyire is finom az Emmer Bier, szinte bizonyosak vagyunk abban, hogy rövidesen a német sörfőzők is kilépnek a 1516-os törvény szabta szűk keretből. A tradíciók tisztelete azonban garancia, hogy nem az adalékanyagok, az íz stabilizálók, azaz a tömegsörök irányába fognak előrelépni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr643286859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása