Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ha az amerikai egy jó sörre vágyik
2011. október 07. írta: Árpa Jankó

Ha az amerikai egy jó sörre vágyik

Az amerikaiak jobb sört érdemelnek, mint a Miller, a Coors, a Lite vagy a Bud. Ez a gondolat vezérelte Jim Koch-ot is, amikor 1984-ben megalapította a The Boston Beer Companyt. A férfi nagyapja, déd- és ükszülei is sörfőzők voltak. A családi tradíciónak náluk is a szesztilalom vetett véget. Szerencsére Jim Koch évtizedekkel később ráakadt a dédpapa egyik klasszikus receptjére, aminek némi újragondolásával megszületett a Samuel Adams Boston Lager. A névadó Samuel Adams forradalmi gondolkodó volt, aki harcolt az amerikai függetlenségért. 

A sör a megjelenése után hat héttel elnyerte a legjobb amerikai sörnek járó kitüntetést. A The Best Beer of the Great American Beer Festival díjat még további három alkalommal érdemelte ki Jim Koch, aki azzal is dicsekedhet, hogy az utóbbi évtizedben az ő sörei nyerték a legtöbb kitüntetést a különféle versenyeken.

Míg az első évben 600 hektoliter sört sikerült értékesíteni a Samuel Adams sörből, addig ez mostanra meghaladja az évi egymillió hektolitert. Ez a teljes amerikai sörpiac egy százalékát jelenti. Mindez persze már nemcsak a lager sörnek köszönhető. A Boston Beer további sörfőzdéket vásárolt a városában és Cincinnatiban. Jelenleg – az idénysörökkel együtt – huszonegy féle sört főznek.

A leghíresebb a világ egyik legerősebb és  legdrágább söre, a 24,5 százalékos alkoholtartalmú Utopias. Olyan sörkülönlegesség, ami nem készül szériagyártásban. Először 1991-ben főzték, hogy aztán 2002 óta kétévente 8 ezer palacknyit töltsenek le. De a folyamatosan gyártott sörök között is egész sor különlegességet találunk. Ilyen a belga wit búzasörök világát idéző White Ale, az erős és malátazamatú Double Bock, a családi hagyományokat ápoló füstös ízű Boston Ale, vagy a német „schwarzbier” ízeit idéző Black Lager. A szortiment láttán csak egyetlen kétségünk támad: mit keres itt az amerikai átlag sörízléséhez alkalmazkodó Light?

A felsorolás sohasem lehet teljes, hiszen Jim Koch egyik legfőbb törekvése, hogy minden évben valamilyen újdonságot dobjon a piacra. Ilyen például az ugyancsak korlátozott mennyiségben készített Samuel Adams Chocolate Bock, amelynek főzéséhez a Scharffen Berger csokoládé kizárólagos keverékét használta.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr901744196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása