Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörharácsoló
2011. július 01. írta: Árpa Jankó

Sörharácsoló

korenwolf.jpgVan egy sör, melynek nevét egy rágcsáló ihlette: a holland Gulpener sörgyár búzasörét Korenwolfnak nevezi. Ilyen állat ugyan nincs, de tudjuk, hogy a mezei hörcsögröl van szó, melynek holland neve korenwoof azaz gabonaharácsoló. Az állat hatalmas pofazacskójáról híres, amit szívesen tölt meg gabona magvakkal, melyekből földalatti üregeiben akár tizenkét kilót is összegyűjt télire. Képzelhetjük mennyire népszerű a helyi gazdák körében.

Michel Jackson szakíró szerint, „a hollandok, mivel országuk kicsi és sebezhető, szeretnek mindent, ami apró, szorgos és bölcs” – ez is egy lehetséges megfejtés, hogy miért neveztek el az állatról sört. Az talán nem véletlen, hogy épp egy belga búzasör névadójául választották. A napóleoni időkből származó wit létrejöttéhez annak idején a fűszerkereskedelmet uraló hollandok is hozzájárultak: a holland Antillákhoz tartozó Curaçao szigeten termő narancs héja, a koriander és egyéb fűszerek nekik köszönhetően találtak utat a sörbe.

Az újabb korokban a wit elvesztette népszerűségét, és 1954-ben az utolsó wit sörfőzde is bezárt. A belga Pierre Celis, 1966-ban kezdte el ismét gyártani a sört Hoegaarden néven, mely végül visszanyerte a sörtípusnak a népszerűséget. Nyomában sokfelé újrakezdték a sörtípus főzését, így a belga határhoz közeli Limburg Gulpener nevű sörfőzdéjében is, ahol 1994-óta főzik ezt a gyümölcsös aromákban gazdag, frissítő és szomjoltó sörnek a főzését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr33032055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serpocak 2011.07.28. 19:05:27

Nem hiszem, hogy a hollandok tudnak jó sört is főzni!

Ogreface 2011.07.29. 10:18:12

@Serpocak: La Trappe, De Molen, Christoffel. Ezek bizony igen jó söröket főznek!
süti beállítások módosítása