Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érzékcsalódás
2011. június 22. írta: Árpa Jankó

Érzékcsalódás

A minap örömmel fedeztem fel a bolti hűtőben szép emlékű prágai sörözéseim egyik tárgyát a Branik Svetly-t. Dobozos kiszerelés, 4,1% alkoholtartalom 167 forintért – prágai sör Borsodból. Feltételes reflex: ez jó nem lehet. Aztán egy pillantás az összetevőkre: maláta, komló, víz, élesztő és felébredő remény talán mégiscsak ihatónak bizonyul.

Elvesztve a maradék elővigyázatosságot, rögvest három dobozt tettem a kosárba, ha beválik, egész nyárra meglesz az ivósöröm. Tekintve, hogy egy sör nálam nem sör, többnyire nem ínyenckedem, hanem fogyasztok. Erre a célra tökéletesnek tűnt a Branik – olcsóban olthatom a szomjamat, mintha Staroprament vagy Prazdrojt innék.

Hazaérve rögvest sörnyitás, kitöltés, kóstolás. Hm. Ez nem is olyan rossz, kellemes csalódás, hiszen ez egy iható sör! Olcsó, dobozos liszensz – hurrá! A lelkesedés lendületében azon nyomban lehúztam a másik kettőt is és még akkor sem fogtam gyanút, amikor pillanatok alatt elillant a sör utóíze.

Másnap újabb két Branikkal leptem meg magamat. Pattintom az elsőt, kitöltöm, hirtelen felbuzog, majd ugyanezzel a lendülettel el is ül a hab, beleszagolok, ahogy mondani szokás se szaga, se bűze. Belekortyolok, semmi: testetlen, üres, ízetlen lötty. Olyan germánsörös az egész. Biztos nem volt tiszta a pohár! Alapos mosogatás, újabb Branik. Hát, a hab valamivel tovább bírja, de se apró, se nagy szénsav gömböcskéket nem látok pezsegni a sörben és az ízéről is a legtöbb jó, amit elmondhatok, hogy nem rossz, mert nincs neki. Csak a smucigságom az oka, hogy nem a mosogatóban végzi.

Indulok a törzskocsmám felé, hogy leöblítsem a gyalázatot a megbízható Staropramennel és azon töprenkedek, hogy mi vezette félre előző nap érzékeimet, mi tetszett meg a Branikban, ami az orromnál fogva vezetett? Vagy csak egyszer már végre örülni szerettem volna egy hazai liszensz sörnek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr523005347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktakoma 2011.06.22. 11:21:24

A Branik nekem mindennek ellenére kellemes csalódás volt. Annak ellenére, hogy én sem veszem fel a repertoárba, azt gondolom, hogy még így is kiemelkedik a bőcsi sörök közül. Amit nem értek. A doboz tanulsága szerint nincs benne semmi adalékanyag, mégis olyan a mellékíze, mint a többi borsodinak!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.06.22. 15:37:31

@pif: pfúj... igaza lehet pivo.blognak a radler a nyár slágere!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.22. 16:12:35

@Árpa Jankó: látom ez érzékeny téma. Ha azzal földobom a napodat, én is meg akartam írni már a Branikot, de megelőztél...
Hát én is megjártam. De legalább a siserehad nem issza föl a Pilsner Urquell-készletemet.
:o]
Bár arról még nem tettem le, hogy összekóstolom Staropramennel.

szanisz 2011.06.22. 16:33:01

@pif:

Hát a Branik tényleg jellegtelen, de megvédeném a borsodit : az eredeti cseh Branik is az.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.06.22. 18:40:11

@szanisz: @pif:
Egy kevés frissen reszelt gyömbér teljesen kiegyensúlyozza és ihatóvá teszi! :) Ez válasz a radler ivóknak is: gyömbérrel fűszerezzék a sört!

ElnkÚr 2011.06.22. 23:37:48

Szegény Branik is ott végzi, ahol a többi egyéni ízléssel hajdan kultivált sör - ha egyszer egy világcég ráteszi azt az óvó kezét.mondtam én, hogy házi sört (értsd: kisüzemit) kell inni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.23. 07:54:18

@szanisz: Az a baj, hogy ez a bevezető tétel. Mi lesz, ha beindul a nagybani fogyasztása? Félek, egyre jobban hozzásilányul a Kozelhez...

szanisz 2011.06.23. 08:30:58

@pif:
A Branik-kal amúgy lehet, hogy elfogult vagyok,rossz irányba. Egyrészt már Prágában csapolva is unalmasnak tűnt, másrészt az egyEtlen helyen, ahol ezt csapolták (a hely neve is Branik volt) nagyon parasztok voltak velünk, mindenféle ok nélkül (nem, nem voltunk részegek).Aztán neten olvastam ugyanerről a helyről a neten egy még rosszabb sztorit, ami azt sugallta, hogy amúgy sem magyarbarátok az ott dolgozók. Persze, ez lehet szimplán beleképzelés, de minket is szemmel vertek azon a helyen.

Szóval nálam az asszociációk miatt IS bukik a Branik.

szanisz 2011.06.23. 08:32:44

@szanisz:
amúgy a hely neve is Branik volt, söröző-étterem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.24. 06:47:05

@szanisz: Branik egy városrésze Prágának, kis túlzással Prága-Kőbánya...
Az, hogy bunkók Prágában a magyarokkal - sajnos - nem újdonság. Ezért szeretem pl Krumlovot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.24. 06:47:59

@pif: mármint azért mert ott kedvesek mindenkivel...
:o]

szanisz 2011.06.24. 09:56:33

@pif:

hát ezt nem tudtam, pedig Smichov is meg volt, meg Dejvice (vagy cka), ami nem turistagettók..Nekünk kb a helyek negyedével volt bajunk, szóval azért nem volt vészes.
süti beállítások módosítása