Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pivo cseh söröző
2010. november 28. írta: Árpa Jankó

Pivo cseh söröző

  
A hazai sörgyártók szerint a hazai sörfogyasztás két évtizede tartó mélyrepülése a kannás borok elterjedésének, vagyis annak a következménye, hogy az egységnyi mámor megszerzése borból, aromásított ipari szeszekből sörből a legdrágább. Ennek köszönhetően szálltak be az árversenybe, az ihatatlan csatornasöreikkel[1] – megcélozva a legszegényebb és legigénytelenebb fogyasztói réteget.
Aki nem éri be ezekkel a germán sörökkel[2], annak ott vannak a hazai kommersz sörök – Aranyászok, Borsodi, Soproni – vagy válogathat a magyar prémium termékek között – Beck’s, Dreher, Gösser, Heineken, stb. – között. Vagy ha ez sem elég maradnak az importsörök – ezek többsége azonban aranyáron.
Az egyik lehetséges kiút ebből az igénytelenséggel átitatott sörkínálatból a minőségi kézműves sörök minél szélesebb körű elterjedése. A másik pedig az Európai Unió, adta lehetőség, hogy – bár igen költséges az indulás és nem élvezhetjük a hazai sörgyárak kényeztető támogatását – a magánimport.
Hogy ez mennyire sikeres tud lenni, szép példa a Hegedűs Gyula utcai Pivo Cseh Söröző. A tenyérnyi sörbárban a morva Cerna Hora 700 éves sörgyárának teljes kínálatát végigkóstolhatjuk: csapolva a tízes Moravske Sklepni és a Cernahorsky Granat, míg üvegesben a Tas, a Kern, a Pater, a Kamelot, a Kvasar, a Modra Luna, a Velen, az 1530 és a Black Hill. Sőt! Polgár Laci – a Bohemia című lap szerkesztője, a Prágai Sörkalauz szerzője – kedvéért, még Staroprament is csapolnak.
Szerencsés lévén naponta arra vezet az utam – és ha már kocsma, nem kérdés, hogy hol gurítom le aznapi sörömet. Így aztán tapasztalom, hogy igenis jócskán van igényes sörivó kis hazánkban is: nap, mint nap újabb arcokat látok a Pivo-ban, akik hosszabb utazást is megkockáztatnak, hogy aztán elégedetten kortyolgathassák a nagyon finom és igazán barátságos áron mért morvaföldi söröket.
 
(Fotó: Haulitus Anikó)


[1] Eredetileg a terjesztés módjára utaló kifejezés, ma már minőségjelző: csatornába ezekkel a löttyökkel.
[2] Marketingfogás: minél ócskább a sör, annál szebben, németesebben csengő nevet adjunk neki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr302478456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bucox 2010.11.28. 13:06:01

Azt az egyet nem értem, hogy miért hívják cseh sörözőnek, amikor Cerna Hora Morvaországban van?!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.28. 20:43:59

@bucox: Földrajzi+kekeckedős vonalon továbbmenve, a söröző "eredeti karlsbadi" ostyát is forgalmaz, csak éppen Marienbadból. ;-)

Komolyra fordítva, itt a söröző weblapja (nem mintha nem lehetne kitalálni...):

www.pivo.hu/

Serpocak 2010.11.30. 13:04:44

Barátaim! A csapolt Moravské sklepní isteni finom!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.12.12. 12:07:58

A Staropramen helyett harmadikként a félbarna Kern is a csap alá került és ha minden igaz rövidesen lesz utopenec is...

ktibor 2011.03.27. 14:17:07

A legjobb, hogy elvitelre is lehet venni és úgy még kedvezményesebb az ár!
süti beállítások módosítása