Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gomba sörtésztában
2010. november 09. írta: Árpa Jankó

Gomba sörtésztában

gombacska.jpgA rántott gomba az egyik kedvenc ételem. Azon kevés dolgok egyike, amit hidegen is szívesen megeszek. A sörtésztában sült gomba sajnos csak frissen isteni. Én legalábbis csak melegen szeretem. Igaz a panírozás sok konyhai macerával jár, az előkészítés is szaporítja a mosatlan edények számát, és a sütést is "szaggal" jár, de néha ellenállhatatlan kényszer tör rám, hogy valami bundázottat egyek.

Leginkább magáért a bundáért, hiszen a megmaradt lisztből, tojásból, zsemlemorzsából is szoktam tésztát keverni egy kis petrezselyemmel, és ebből isteni gyerekkenyeret szoktam sütni. Szóval a panír a lényeg, felőlem hús helyett lehet benne hal, sajt, zöldség is – leggyakrabban a gomba – csak bundás legyen.
 
A sörtésztás változat elkészítése sem igényel túlzott szakértelmet. A tojásból, a világos sörrel, liszttel és kevés sóval sűrű palacsintatésztát készítek. Ha időm és úri kedvem engedi, akkor a tojásfehérjét elválasztom a sárgájától, és mielőtt a liszttel és a sörrel összekeverném, felverem kemény habbá. A tésztát kis ideig pihentetem, ezalatt előkészítem a gombát
 
Ez persze többnyire „sampinyon” – a közelbe ez kapható. A lábak végét levágom és alaposan megmosom a gombafejeket. Citromból, elnyomkodott fokhagymából, kevés fehérborsból és csipetnyi sóból pácot készítek, ezzel megkenegetem a gombát és csak ezután forgatom bele lisztbe, majd a sörös tésztába. Bundázás után azonnal rögtön bő és forró zsiradékba teszem. Ha minden oldalán szép aranybarnára sült, kiveszem a serpenyőből és lecsepegtetem. Zöldségágyon, vagy párolt rizzsel és valamilyen finom világos sörrel tálalom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr882435389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.09. 12:58:56

húúú, de éhes lettem, meg szomjas egy sörre. Ez remekül hangzik!!!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.09. 14:44:26

@pif: akárcsak én :) van is elérhető közelségben néhány..de sajnos várnak hazáig, mer' vezetek

suzildi (törölt) 2010.11.10. 14:43:14

Tölteni is szoktam... éhes lettem. :)

Ogreface 2010.11.10. 22:24:34

"Leginkább magáért a bundáért, hiszen a megmaradt lisztből, tojásból, zsemlemorzsából is szoktam tésztát keverni egy kis petrezselyemmel, és ebből isteni gyerekkenyeret szoktam sütni."

Vasárnaponként, amikor éppen rántott hús a főmenü, mi is szoktunk mindig készíteni ilyen "gyerekkenyeret".

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.11.17. 15:33:25

@Mantlesorrow: Több neve van, mint Ságvári Endrének. A nagyanyám például láberlinek hívta. Szerintem ez családonként változó.
süti beállítások módosítása