Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Négyszáz éves hagyományok
2010. szeptember 29. írta: Árpa Jankó

Négyszáz éves hagyományok

A felső-ausztriai Grieskirchen sörfőzési hagyományai egyidősek a települést 1613-ban várossá nyilvánító okirattal. Alig száz esztendő elteltével pedig már négy sörfőzde is működött a városban, kettő ezek közül a mai sörgyár területén. A város 1728-as évkönyve szerint Reichardt Obauer sörfőző polgár 1200 akóval, Lorenz Haager. a domonkosok mestere 1600 akóval, Josef Anton Haager és Jakob Wohlzogen sörfőzők pedig 2000-2000 akóval állítottak elő.

A sörfogyasztás és a sörre kivetett adó között azonban már akkor is igen egyszerű összefüggést lehetett felfedezni, mert amikor drasztikusan megemelték az adót, a sörfogyasztás is alaposan lecsökkent. Míg 1728-ban a megtermelt 6800 akó után 340 gulden adót fizettek, addig 1795-ben a beszedett adó már 847 gulden volt, miközben összesen csak 2035 akó sört főztek a városban. Az adó a sört akkortájt drágábbá tette a marhahúsnál.

A sörfőzés újbóli fellendülésére a 19. század közepéig kellett várni, amikor Revereta gróf megvásárolta a mai sörgyár telkét, a rajta lévő sörgyárral együtt, amelyet ezután felújítottak.

A sörgyár történetének következő fontos dátuma az 1908-as év szeptember elseje, amikor a gyárat a város vendéglőseiből alakult szövetkezet vásárolta meg. A szövetkezet az 1920-as években évi 20 ezer hl körül termelt, majd 1941-ben átalakult részvénytársasággá. Ma az évi nagyjából 100 ezer hektoliter sört készítő sörfőzde többségi részvényese a Brau Union.

Legnagyobb mennyiségben főzött söre a pilseni típusú Grieskirchner Pils, ezt követi a testesebb, de kevésbé komlózott Grieskirchner Märzen, a könnyed Export Hell és a barna Grieskirchner Dunkel. Karácsonyra és Húsvétra egy-egy idénysört is készítenek Weihnachtsbock és Osterbock néven. Egyik legújabb márkájuk a szűretlen és pasztörizálatlan ászoksör, a Grieskirchner Zwickl. Grieskirchenben felsőerjedésű búzasört is készítenek, a Weizengold Bernsteint 1991 novemberében főzték először. Az utóerjedését a palackban megélő búzasört dombornyomásos, csatos üvegben hozzák forgalomba.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr472333872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása