Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A tibeti sör
2010. július 12. írta: Árpa Jankó

A tibeti sör

Bár a tibetiek a különféle alkoholokat általában Kínából hozzák be, természetesen maguk is állítanak elő alkoholt: sört, és pálinkát. Közép-Tibetben a tea mellett a pálinka teljesen szokásos ital, míg az indiai határ mentén, valamint a Himalája kisebb városaiban, ahol a lakosság tibeti, sört erjesztenek.

A csang-ot Tibetben rizsből, kukoricából, zabból, búzából, kölesből vagy árpából készítik. Árpa vagy köles esetében a szemeket először megpirítják, majd durvára darálják, azután megfőzik és levegőn valamelyest megszárítják. Megsózzák, és tcsonug-tcsi-vel (szárított élesztő) keverik, végül az egészet egy nagyobb gombóccá formálják és erjedni hagyják. Néha az élesztőbe porrá tört borsot is kevernek. Ezután az erjedt gabonából betesznek valamennyit egy hosszú keskeny fahordóba majd a gabonát leöntik forró vízzel, amelyhez némelyek cukrot is adnak. Rövid idő elteltével elkészül a sör, amit nem úgy isznak, mint a teát, hanem (általában langyos állapotban) nádszállal szívják.

Kitűnő csang-ot lehet készíteni rétegenként lerakott és két hónapon át lefedve tárolt gabonából. Amikor megszáradt, kosarakban tárolják, ahonnan mindig szükség szerint kivehető a megfelelő mennyiség. Az ital erőssége természetesen attól függ, mennyi ideig erjesztették a gabonát. Tibetben általánosságban a viszonylag alacsony alkoholtartalmú sört kedvelik.

(Köszönet Hendrey Tibornak a cikkhez nyújtott segítségért)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr382148196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dulcinea2 2010.07.13. 09:12:13

Hááát...ez amolyan házi készítésű sörreceptnek is megteszi. :-)Kíváncsi vagyok, a sörtestvérek közül ki próbálja majd ki elsőnek.

Ogreface 2010.07.13. 20:33:09

Volt egy sorozat a Travel Chanelen "Szomjas Utazó" címmel, amiben a riporter gyakorlatilag végigitta a világot. Valahol Dél-Amerikában ivott egy ehhez hasonló italt, valami kukoricából erjesztett sört aminek fonetikusan "csicsa" volt a neve. Na ez volt az egyetlen ital amitől másnap kórházba került és több napot ott volt kénytelen tölteni! :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.02.19. 15:54:21

Ma már népszerű is lehetne a beergeek-ek körében!
süti beállítások módosítása