Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tésztába csavarodva
2010. július 10. írta: Árpa Jankó

Tésztába csavarodva

Miközben a gasztronómia és a póker népszerűsége minden képzeletet felülmúl, az emberek többsége futva kapja be a reggelijét, menet közben eszi a hamburgerét – érdekes: a hot dog mennyire kiment a divatból! – harap valamit a kínainál, tömi magába a fornettit és vasárnap még mindig ultizni ül le a haverokkal.

Ellentmondásos a világ. Miközben milliók nézik celebjeink – sajnos többnyire ügyetlen – botladozásait a főzőműsorokban eszekbe sem jut, hogy ha meleget ennének, van más megoldás is, mint hívni a pizzafutárt.
 
Itt van példának okáért a leveles tészta. Többféle változatban is kapható. Nincs különösebb kifogásunk a fagyasztott változat ellen, de praktikusabb a csak egyszerű hűtést igénylő. Ez ugyanis pillanatok alatt konyhakésszé varázsolhat. Csak ki kell venni a hűtőből, és ki kell szerelni a csomagolásból. Ha ez megtörtént már nincs sok dolgunk.
Enyhén lisztezett deszkára terítjük a leveles tésztát, tizenkét egyforma négyzet alakra vágjuk, majd egy kicsit megnyújtjuk. 
Innét kezdve a többi már csak fantázia dolga. A lapocskákat szinte bármivel megtölthetjük.
Ha sörkorcsolyának szánjuk számtalan variáció elképzelhető. Tölthetjük virslivel, sajttal, akár a kettő kombinációjával, de kerülhet bele darált sonka, kolbász, zöldségek és szardínia is. Csak arra kell vigyázni, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Ezért például az olajos halról az olajat gondosan öntsük le. A másik fontos tanács, ha sajtot is használunk, akkor mikor a tésztából kiflicskéket csavarunk a végeket figyelmesen zárjuk le, hogy az olvadó sajt ne folyjék szerte-széjjel.
 
A kiflik tetejét-oldalát megkenjük felvert egész tojással és 180 fokos, előmelegített sütőben – lehetőleg légkeveréssel – körülbelül 15-20 percig sütjük. A sütési idő felénél, mivel a tészta „megnő” kenjük be ismét tojással.
 
Mint a fentiekből látható, a leveles tészta akár maradékok feldolgozására is alkalmas: húsvét után a sonka maradék, a sült hús, de akár a spenót is végezheti becsavarodva. A tölteléktől függően ihatunk hozzá világos vagy barna, szűrt avagy szűretlen búzasört, de a zöldséges változathoz egy trappista sör is jól passzol.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr702142541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serpocak 2010.08.09. 08:02:35

Az a baj, hogy a celebek vacsoracsatái legkevésbé a főzésről szólnak!
süti beállítások módosítása