Ír tudósok 1954-1973 között vizsgálták a sörgyári munkások – aki köztudottan rendszeres sörfogyasztók – halálozási okait. Az első, amit megállapítottak, hogy a sörgyári munkások tovább élnek az átlagnál. Hogy ez a sörnek is köszönhető egy Dániában végzett vizsgálat is alátámasztotta.
Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a sör is csak kis mennyiségben fejti ki áldásos hatásait, túlzott fogyasztása, nemhogy egészséges, de káros a szervezetre.
Aki kiegyensúlyozott, elégedett és nyugodt, ritkán betegszik meg. Egyes vélemények szerint valamennyi betegség lelki eredetű, és a kór pontosan utal arra, hogy milyen lelki sérülés következménye a test betegsége. Az alkohol mindig erősíti azt az állapotot melyben fogyasztottuk. Ezért súlyosbíthatja a lelki problémákat és fokozhatja tüneteinket.
Ugyanakkor elmondható, hogy a kiegyensúlyozott ember kedélyét a mértéletesen fogyasztott alkohol csak tovább javítja. Thomas Mann így ír erről: „A vacsorához naponta megiszom egy pohár sört, mely segít nekem kikapcsolódnom és biztosítja esti nyugalmamat.”
A sör nyugtató hatását elsősorban a komló lupulin tartalmának köszönheti, mely nyugtatólag hat az idegekre és segíti az izmok ellazulását. A sör alacsony alkoholtartalma ideális módon egészíti ki a komló hatását, javítja a hangulatot és a kapcsolatteremtő képességet.
A sör a szellemi kapacitást is fokozza, ezt bizonyította egy amerikai kutatás. Ennek keretében 3800 férfi ikerpárt figyeltek meg 20 éven keresztül. Azoknak, akik naponta egy-két pohár sört fogyasztottak, az IQ-tesztje szignifikánsan jobb volt, mint testvéreiké, akik ennél több vagy kevesebb sört ittak.